Epilepsi hastalarında psikosomatik tanı ve klinikle ilişkisi
Psychosomatic diagnosis and clinical relationship in epilepsy patients
- Tez No: 470784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜLEÇ, DR. YASEMİN ŞIPKA KURTULMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, tanı sistemleri, DCPR, DSM, psikosomatik tıp, yaşam kalitesi, Epilepsy, diagnosis systems, DCPR, DSM, psychosomatic medicine, quality of life
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi kişinin günlük yaşam aktivitelerini, işlevselliğini bozan ve yaşam kalitesini ileri derecede etkileyen yaygın görülen kronik nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi psikiyatrik belirti ve/ya hastalıklarla çok sık birliktelik göstermesi nedeniyle psikosomatik yaklaşım ile değerlendirilmesi önemli olabilir. Amacımız, epilepsi tanılı hastalarda psikiyatrik yükü; psikosomatik bozukluk grubuna özgü geliştirilmiş Psikosomatik Araştırmalar için Tanı Ölçütleri Görüşmesi (DCPR) sınıflandırma sistemi ile aralarındaki farklılaşmayı anlamak için Mental Hastalıkların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı (DSM) ile değerlendirmektir. Ayrıca, psikosomatik tanıların yaşam kalitesine etkisi üzerinden hastalık sürecine olan etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışma, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Nöroloji Kliniği Epilepsi Özel Dal Polikliniği'ne başvurup epilepsi tanısı konmuş, ardı sıra 100 gönüllü hasta ile yürütüldü. Tüm katılımcılara yapılandırılmış DCPR ve SCID-I görüşmesi yanı sıra Veri Toplama Formu ve Kısa Form (SF-36) uygulandı. Bulgular: Epilepsi hastalarının DCPR ile %87'sine tanı konulurken, SCID ile %82'sine tanı konuldu. DCPR ile değerlendirildiğinde; %52 aleksitimi, %44 tip A davranış, %36 irritabilite, %35 hastalık inkarı, %35 kalıcı somatizasyon, %35 dirençsizlik, %22 psikiyatrik hastalığa ikincil somatik belirtiler, %18 konversiyon, %7 ölüm korkusu, %7 sağlık kaygısı ve %7 hastalık korkusu tanıları saptandı. SCID görüşmesi sonrasında, epilepsi hastalarının %82'sinde psikiyatrik hastalık saptandı. En sık psikiyatrik eştanılar depresyon (%37) ve distimi (%10) idi. SCID ile tanı konulan hastaların %90.2'sine (n:74) DCPR ile de tanı konulurken, SCID ile tanı konulmayan hastaların %72'sine (n:13) DCPR ile tanı konuldu. DCPR ile konulan tanıların, daha fazla sayıdaki yaşam kalitesi alt ölçeğiyle ve daha güçlü ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Epilepside psikiyatrik yükü DCPR sınıflandırma sistemi, DSM sınıflandırmasına göre daha yüksek oranda saptamaktadır. DCPR görüşmesiyle elde edilen bozukluklar yaşam kalitesiyle daha ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Epilepsy is a common chronic neurological disorder that affects and disrupts a person's daily life activities, functioning, and quality of life at an advanced stage. Since epilepsy is often associated with psychiatric symptoms and / or diseases, it may be important to evaluate it with a psychosomatic approach. The purpose of this study is to evaluate psychiatric burden in patients with epilepsy, the Differential Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) in order to understand the differentiation between the Diagnostic Criteria for Psychosomatic Researches (DCPR) classification system which is developed for psychosomatic disorder group. Also to examine the effect of psychosomatic diagnoses on the quality of life through effect on the disease process. Method: This study was performed with 100 voluntary patients diagnosed epilepsy who were admitted to Erenköy Psychiatry Hospital Neurology Clinic Epilepsy Special Branch Policlinic. All participants were administered structured DCPR and SCID-I interview, as well as Data Collection Form and Short Form (SF- 36). Results: 87% of the epileptic patients were diagnosed with DCPR, and 82% were diagnosed with SCID. When assessed by DCPR; 52% alexithymia, 44% type A behavior, 36% irritability, 35% disease denial, 35% permanent somatization, 35% demoralization, 22% somatic symptoms secondary to psychiatric disorder, 18% conversion, 7% thanatophobia, 7% health anxiety, and 7% disease fobia diagnoses were detected. Psychiatric disease was detected in 82% of epilepsy patients after SCID interview. The most common psychiatric comorbidities were depression (37%) and dysthymia (10%). While 90.2% (n:74) of the patients diagnosed with SCID were diagnosed with DCPR, 72% of the patients not diagnosed with SCID were diagnosed with DCPR. It was found that the diagnoses with DCPR were associated with a greater number of quality of life subscales and stronger correlations. Conclusion: The epilepsy psychiatric burden is determined by the DCPR classification system, which is higher than the DSM classification. Disorders acquired by DCPR interview are more related to quality of life.