Doğal katkı maddesi olarak üzüm çekirdeğinin fermente sucukta kullanım olanakları
Use of opportunities fermented sausage natural ingredients as grape seed
- Tez No: 470786
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KELEN, DOÇ. DR. VELİ GÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm çekirdeği tozu ekstraktı antimikrobiyal, antioksidan doğal koruyucu, Grape seed powder and extract, antimicrobial, antioxidant, natural preservative
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada iki farklı üzüm çeşidinin (Razakı ve Siyah Gemre) çekirdek tozu ve ekstraktının Türk sucuğunun olgunlaşma aşamasında kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Fermente Türk sucuğunun lipid oksidasyonu, renk değişimleri, pH, duyusal analiz değerleri, toplam fenolik içeriği, serbest radikal giderme, hidrojen peroksit giderme, Fe2+‐şelat yapma aktivitesi özelliği incelenmiştir. Ayrıca mikrobiyolojik açısından Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans miktarı ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlarda fermente sucukta üzüm çekirdeği tozu ve ekstraktı pH değerini etkilememiştir. Lipid oksidasyonu değeri olgunlaşmanın 12. gününde kontrole göre üzüm çekirdeği ekstraktından etkilenmiştir. Olgunlaştırmanın farklı günlerinde en düşük değer Siyah Gemre üzüm çeşidi ekstraktının 2000 ppm'lik dozundan elde edilmiştir. Üzüm çekirdeği tozu ve ekstraktı uygulanmış sucuklarda renk değişimi, (L*) az parlak, (a*) az kırmızılık ve (b*) az sarı renk gözlenmiştir. Üzüm çekirdeği ekstraktı ve tozu uygulaması Staphylococcus aureus karşı büyük inhibisyon aktivitesi göstermiştir. Sonuçlar Siyah Gemre üzüm çeşidinin daha etkili olduğunu gösterirken, Staphylococcus aureus populasyonu 420 log CFU/g'dır. Ayrıca Escherichia coli populasyonu 590 log CFU/g kadar azalmıştır. Siyah Germe üzüm çeşidi ekstraktı Candida albicans populasyonuna diğerlerine göre daha etkili olurken, populasyon miktarını 880 log CFU/g kadar azaltmıştır. Duyusal analizlerde Nitritli sucuk örneği en yüksek değere sahip çıkmıştır. Çalışmamız sonucunda üzüm çekirdeği ekstraktı, üzüm çekirdeği tozundan daha etkili olmuştur. Üzüm çekirdeği ekstraktının gıdaların bakteri ve oksidasyondan dolayı bozulmasını önlemek için antibakteriyel ve antioksidan bir ajan olarak kullanımı uygun olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the grape seed powders and extracts of from two different grape cultivars (Razakı and Siyah Gemre) on the quality characteristics of Turkish sausage were investigated during the ripening period. Some characteristics of Turkish sausage including TBA, colour change, pH values, sensorial analysis and phenolic content, radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging, Fe2+‐chelating activity, Inhibition of Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans were studied. In fermented sausage, pH were not significantly affected by supplemental grape seed powders and extracts. TBA was inhibited by grape seed extracts compared to untreated controls on day12 of the ripening period. The lowest TBA values in all periods was observed in 2000 ppm Siyah Gemre grape seed extract. The color of sausage treated with grape seed powders and extracts caused partly less light (L*), less red (a*), and less yellow (b*). Grape seed powders and extracts demonstrated the greatest inhibitory activity against Staphylococcus aureus. Furthermore, the results showed that Siyah Gemre grape seed extract was able to reduce Staphylococcus aureus populations by 420 log CFU/g, while the population of Escherichia Coli was reduced by 590 log CFU/g. Siyah Gemre grape seed extract was able to reduce Candida albicans populations by 880 log CFU/g. According to sensory analyses, Nitrided sample had the highest scores. Also this study demonstrated that grape seed extracts were more effective than grape seed powders. Our results suggest that the use of grape seed extract is a feasible alternative as antibacterial and antioxidant agents to prevent the deterioration of foods by bacteria and oxidation.