Akut pankreatit oluşturan sıçanlarda karvakrolun böbrekler üzerinde etkileri
The effects of carvacrol on the kidneys of carvacrol in the acute pancreatitis-induced rats
- Tez No: 470878
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİME GEYİKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Sıçan, Böbrek, Karvakrol, Histopatoloji, Oksidan/ Antioksidan, Acute pancreatitis, Rat, Kidney, Carvacrol, Histopathology, Oxidant/Antioxidant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Akut pankreatitin neden olduğu Akut renal hasar yüksek mortalite oranı ile ilişkilenen yaygın bir komplikasyondur. Kekiğin ana bileşeni Karvakrol anti-oksidan, anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Akut pankreatit ile teşvik edilmiş böbrek hasarı üzerine Karvakrolün etkinliğini araştırmak ve temel mekanizmayı açıklamaktı. Bu amaçla sıçanlar kontrol, Akut pankreatit ve Akut pankreatit+Karvakrol gruplarına ayrıldı. Hayvanlara 50 μg/kg serulein enjeksiyonundan sonra intraperitoneal enjeksiyonlarla 50, 100 and 200 mg/kg Karvakrol verildi. Deneysel prosedürlerden sonra, böbrek ağırlığı tespit edildi. Böbrek fonksiyonu değerlendirildi ve aynı zamanda renal dokular histolojik ve biyokimyasal araştırmalar için çıkarıldı. Araştırma sonuçlarına göre Akut pancreatit+Karvakrol gruplarının renal dokularında süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) gibi antioksidan enzimlerin aktivitesi Akut pankreatit grubundaki sıçanlardakinden daha yüksek oldu. Üstelik Karvakrolün artan dozları pankreatit ile teşvik edilmiş malondialdehit (MDA) miktarlarını belirgin bir şekilde düşürdü. Renal histo mimarisinde belirgin iyileştirmelerle Karvakrol tedavisi doza bağlı olumlu etkiler gösterdi. Aynı zamanda muamelelerden önce ve sonra Akut pankreatitli sıçanların BUN/Üre, Kreatinin ve Ürik asit seviyeleri arasında önemli farklılıklar vardı. Bunun yanı sıra seruleine maruziyetten sonra organ ağırlıkları belirgin bir şekilde etkilendi. Ancak Akut pankreatit grubu ile karşılaştırıldığında Karvakrol ile muamele edilmiş sıçanların böbrek ağırlıklarında belirgin bir azalma tespit edildi. Birlikte ele alındığında bu veriler Karvakrolün yüksek dozunun Akut pankreatit ile teşvik edilmiş renal hasarlar ve fonksiyon bozukluklarına karşı etkili bir tedavi olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, Karvakrolün iyileştirici etkisi onun antioksidan özellikleri ile ilişkilendi. Böylece, Karvakrol pankreatiti ile teşvik edilmiş çoklu organ hasarlarına karşı doğal farmakolojik ajan olarak teklif edildi.
Özet (Çeviri)
Acute renal injury caused by acute pancreatitis is a common complication that is associated with a high rate of mortality. Carvacrol the main compound of thyme has anti-oxidant, anti-bacterial and anti-inflammatory properties. The aim of this study was to investigate the efficacy of carvacrol on acute pancreatitis-induced kidney injury and to explain the underlying mechanism. With this aim, rats were randomized into control, acute pancreatitis and acute pancreatitis + carvacrol groups. The animals were given 50, 100 and 200 mg/kg carvacrol by intraperitonally injections after 50 μg/kg cerulein injection. After experimental procedures, kidney weight was determined. Kidney funtion was assessed and also renal tissues were removed for histological and biochemical investigations. According to investigation results, the activity of antioxidant enzymes as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GSH-Px) in renal tissues of the acute pancreatitis+carvacrol groups was higher than that of the rats in the acute pancreatitis group. Moreover, the increasing doses of carvacrol significantly reduced pancreatitis-induced malondialdehyde (MDA) amount. With marked improvements in renal histoarchitecture, carvcrol treatment showed a duration and non dose-dependent positive effects. Also, there were significant differences between BUN, CRE and UA levels of rats with acute pancreatit before and after treatments. Besides, organ weights were significantly affected after exposure to cerulein. However, a significant decrease was established in the kidney weights of rats treated with the carvacrol as a compared with acute pancreatitis group. Taken together these data showed that 200 mg/kg carvacrol is an effective theraphy against acute pancreatitis-induced renal damages and dysfunction. As conclusion, the ameliorative effect of carvacrol was associated with its antioxidant properties. Thus, carvacrol was suggested as natural pharmaceutical agent against pancreatitis-induced multiple organ damages.