Manyetik olarak kılınan akışkan yataklarda basınç düşmesi hesaplamaları için genel bir denklemin türetilmesi ve manyetik olarak kontrol edilen yataklarda filtrasyon çalışmaları
- Tez No: 47093
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET R. ÖZDURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik kuvvet, Manyetik partikül, Manyetik olarak kararlı kılman akışkan yataklar, Filtrasyon, Magnetic force, Magnetic particles, Magnetically stabilized fiuidized beds, Filtration
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı manyetik olarak kararlı kılman akışkan yataklarda basınç düşmesi hesaplamaları için genel bir denklemin türetilmesi ve manyetik olarak kontrol edilen yataklarda fîltrasyon karakteristiklerinin incelenmesidir. Deney düzeneğinin temel elemanı olan kolonun iç çapı 3.7 cm olup, Pyrex camdan imal edilmiştir. Yatağa uygulanan manyetik alan, akım şiddeti ayarlanabilen iki adet güç kaynağı ve kolon etrafına yerleştirilmiş bir sarım sistemi kullanarak sağlanmıştır. Deneylerde kullanılan manyetik partiküller çözücü buharlaştırma yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Bu teknikle, toz halinde manyetit içeren polistiren partiküller 500um < Dp < 700um elde edilmiş ve kolonda yatak malzemesi olarak kullanılmıştır. Manyetik partiküllerden oluşan filtre yatağı kullanarak, süspanse katıların sıvıdan uzaklaştırılması çalışmaları yapılmıştır. Bu amaçla model madde olarak kömür tozu içeren süspansiyon ile deneyler gerçekleştirilmiştir. Akış hızının artması ile katının yatak boşluklarını daha fazla doldurduğu ve bunun filtre edilen katı miktarında artışa sebeb olduğu tespit edilmiştir. Yatağın rejenerasıon amacıyla geri yıkanmasında, manyetik alan şiddetinin artırılması ile yıkama suyu miktarında ve yıkama süresinde belirgin bir azalma ve daha etkin bir rejenerasyon gözlenmiştir. Bunun nedeni manyetik alandan dolayı yüksek akış hızlarında bile yatağın kararlı yapısmm korunmasıdır. Ayrıca tez kapsamında manyetik alandaki partiküllere uygulanan ortalama manyetik kuvvetin ve bu kuvvetin yataktaki basmç düşüşüne olan etkisini veren matematiksel ifadeler türetilmiştir. Bu denklemlerden bulunan değerler deneysel verilerle karşılaştırılmış ve aralarında uyumluluk gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to derive a general equation for the determination of pressure drops at magnetically stabilized beds and to investigate the filtration characteristics of magnetically controlled beds. The experimental set up was consisted of a pyrex glass column (I.D.=3.7 cm). Two adjustable current power sources and a coil were used for creating magnetic field. Magnetic particles were prepared using solvent evaporation technique. Pulverized magnetite containing polystyrene particles 500um < Dp < 700um were used as column packing materials. In order to separate suspended solids from liquids filtration studies were carried out. For this purpose, powdered coal was used as a model material. It was determined that suspended materials filled more spaces between the column packing and thus caused an increased amount of solids filtered. During the regeneration of the bed, the amount of washing water and the required washing time were decreased with the increase of magnetic field strength, thus causing a more effective regeneration process. This is a result of maintaining the stability of the magnetic bed with the increase of magnetic field even under high flow rates. The pressure drop at the magnetic column is calculated with the model equations and these values were compared with the experimental measurements. It was concluded that there is a good agreement between the model and the experimental results.