Okul öncesi eğitim kurumlarında risk ( Çanakkale İli örneği )
Risk management in preschool education institutions (Çanakkale Province)
- Tez No: 471011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ÇALIŞKAN MAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim kurumu, okul öncesi öğretmeni, risk, tehlike, risk yönetimi, risk yönetimi yöntemleri, Pre-school educational institution, pre-school teacher, risk, danger, risk management, methods for risk management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitim kurumlarında karşılaşılan risk yönetiminin işleyişi ele alınmıştır. Okul öncesi eğitim kurumlarında risk arz eden fiziki ortamların belirlenmesi ve bu fiziki ortamlar için alınan güvenlik önlemlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Okul öncesi eğitim kurumlarındaki, tehlikeli ortamlar hakkında okul müdürlerinin ve öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın, çalışma grubunu 2016-2017 eğitim-öğretim yılı Çanakkale ilindeki 10 okul öncesi eğitim kurumlarında (bağımsız anaokulu, bünyesinde anasınıfı bulunan ilkokul) görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma, 10 maddeden oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmecilerden elde edilen veriler, gruplandırılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; okul öncesi öğretmenleri, kurumda karşılaştıkları riskleri yönetmek yerine okul idaresine bildirmeyi ve okul idaresinin duruma müdahale etmesini tercih etmektedirler. Okul öncesi eğitim kurumlarında, çocukların karşılaştıkları risklerin başında kayıp düşme ve yaralanmalar gelmektedir. Okullarda karşılaşılan riskler benzer olsa da öğretmenlerin riskleri yönetme yöntemleri farklılık göstermektedir. Öğretmenler öğrencilerin karşılaştıkları risklerin yaş grubuna göre değişim gösterdiğini, bireysel farklılıklara bağlı olarak tehlikeli ve riskli durumları algılamalarının değiştiğini belirtmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this research, the treatment towards risk and its management in pre-school institutions one studied. Determination of physical environments that constitute risk, and the investigation for safety precautions for those physical environments are aimed. The opinions of principals and teachers on those dangerous environments are considered. Study group consists of directors and pre-school teachers working in 10 pre-school educational institutions (independent pre-schools, primary schools involving pre-schools) in 2016-2017 educational year in Çanakkale. The research is conducted with a semistructured interview form including 10 clauses. The data obtained from the interviewers are analyzed by content analysis. According to the results obtained from the survey; pre-school teachers prefer reporting the risks that they encounter to the school administration and intervention of the administration instead of managing the risks. Falling due to slipping and injuries are the prime risk factors that children encounter in pre-school institutions. Although the risks encountered in schools are distinct, the attitude of teachers towards those risks are distinct. Teachers state that, the risks that students encounter Occur (show) variation with age group and the interpretation of dangeous and risky situations changes depending on the individual distinctions.