Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa
Interpreter Mehmed Rushdi Pasha
  1. Tez No: 471142
  2. Yazar: MUSTAFA DURDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN GÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sadaret, Seraskerlik, Meclis-i Vükelâ, azil, hal, infisal, cülûs, Bâbıâlî, Mabeyn-i Hümayun, Meşrutiyet, Grand vizier-ship, Seraskerat (army commander), Meclis-i Vukelâ (assembly of deputies), azil (discharge), hal, infisal (dismiss), Sublime portre, Mabeyn-i Humayun (private secretary), Constitutional Monarchy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Mehmed Rüşdi Paşa, 1811 (Hicrî 1226) - 1882 (Hicrî 1299) yılları arasında yaşamış, önemli bir devlet adamıdır. Sultan Abdülmecid ve Abdülaziz devirlerinde toplamda beş defa Seraskerlik görevine getirilmiştir. Sultan Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamid zamanlarında da toplam beş kez Sadrazamlık vazifelerinde bulunmuştur. Rüşdi Paşa'nın en bariz özelliği, Sultan Abdülaziz'i tahttan indiren grubun içerisinde yer almış olmasıdır. Mehmed Rüşdi Paşa, uzun yıllar devlet görevlerinde bulunduğundan bürokraside tecrübe sahibi olmuş, Yeni Osmanlılar ile Saray arasında denge unsuru kabul edilmiştir. Doğru bildiği konularda taviz vermeyen, rüşvet almayan bir portre çizen Rüşdi Paşa, her kesimle iyi ilişkiler kurabilen bir devlet adamıdır. Rüşdi Paşa, Âli ve Fuad Paşaların seviyesine ulaşamasa da özellikle 1876'daki duruşu ile kendisine tarihte önemli bir yer edinmiştir. Sultan Abdülaziz'in hal edilmesinde rolü olsa da katil olayına iştiraki söz konusu değildir.
Özet (Çeviri)
Mehmed Rushdi Pasha is an important statesman who lived between 1811 (Hijri 1226) and 1882 (Hijri 1299). Sultan Abdul Mecid and Abdul Aziz were appointed him to Seraskerat (army commander) five times in total. Has been in Grand Vizier-ship for a total of five times during the reigns of Sultan Abdul Mecid, Abdul-Aziz, V Murad and II Abdul Hamid. The most obvious feature of Rushdi Pasha is that he was included in the group that sent Sultan Abdul Aziz from the throne. Mehmed Rushdi Pasha had been experienced in the bureaucracy when he was in charge of the state for many years and he was accepted as a balance between the New Ottomans and the Palace. Rushdie Pasha, who does not compromise on what he knows correctly and does not take bribes, is a state man who can establish good relations with every segment. Although Rushdie Pasha did not reach the level of Âli and Fuad Pashas, he had an important place in history with his stance in 1876. Although he has a role to dethrone Sultan Abdulaziz , it is not a matter of participating in the murder case.