Kalite maliyetleri ve bir uygulama
Quality costs and a case study
- Tez No: 471230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ KURŞUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Maliyetleri, Quality, Total Quality Management, Quality Costs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Son yıllarda küreselleşmeyle birlikte meydana gelen ekonomik ve teknik alanlardaki önemli gelişmeler, müşterilerin bilinçlenmesine, daha seçici olmasına ve daha kaliteli ürünleri daha ucuza almasına neden olmuştur. Dolayısıyla işletmelerin bu küresel rekabet ortamında hayatta kalabilmesi için daha kaliteli, daha ucuz ve daha hızlı üretmesi gerekmektedir. Bu da günümüzün çağdaş yönetim biçimi olarak adlandırılan toplam kalite yönetimini gerektirmektedir. Toplam kalite yönetimi etkili ve verimli bir şekilde yönetmeyi amaçlar. Etkili olmasındaki temel sebep kaliteyi tüm birimlere yaymasıdır. Verimli olmasındaki temel unsur ise etkili maliyet kontrolünü içermesidir. Bunu ise kalite maliyetleri sayesinde gerçekleştirebilmektedir. Çünkü kalite maliyetleri üretim öncesinden üretim sonrasına kadar oluşan uygunluk maliyetlerinin ve uygunsuzluk maliyetlerinin nicel boyutunu ortaya koymaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, toplam kalite yönetimi ve kalite maliyetleri çerçevesinde Konya ilinde faaliyet gösteren bir işletmeyi incelemektir. Bu amaçla“Örnek Olay”metodu kullanılmıştır. İşletme yetkilileri ile görüşülerek işletmenin sahip olduğu veriler toplanmıştır. Daha sonra bunların analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, important developments in economic and technical fields occurring with globalization has led to customers to be aware, more selective and get better products more cheaply. Therefore, businesses need to produce more quality, cheaper and fast products to survive in this global competition environment. This requires a total quality management that is called a today's contemporary form of government. Total quality management aims to manage effectively and efficiently. Primary element in the effectiveness of total quality management is to spread to quality to all units in businesses. The main reason being its efficient comprises the efficient cost control. This can be achieved through the quality costs. Because quality costs reveals the quantitative dimensions of conformance and non-conformance costs forming from pre-production to post-production. The aim of this thesis is to analyse a company operating in Konya from the perspective of total quality management and quality costs. For this purpose,“Case Study”method was used. Data owned by the company in consultation with officials of the company were collected. Then, their analysis was carried out.