Türk televizyonlarında 2013-2014 yılları arasında yayınlanan kamu spotlarının incelenmesi
Investigation of public spots published on Turkish television between 2013-2014
- Tez No: 471254
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Kamu Spotları, Kamu Reklamları, Göstergebilim, Görüntü Düzenleme, Public Service Announcements (PSA), Public Advertisements, Semiology, Visiual Arrangement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Kitle iletişim araçları sayesinde iletiler, milyonlarca insana anlık ulaşabilmektedir. Kitle iletişim araçları içinde sosyal medyadan sonra en gözde olanı televizyondur. Bu nedenle televizyonun çoğunluğunu etkilemesi mümkündür. Kitle iletişim araçlarının en temel işlevlerinden birisi eğitme işlevidir. Ülkemizde eğitme işlevi daha çok yasal düzenlemelerle yapılmaktadır. Kamu spotları ilk ABD'de ortaya çıkmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde sosyal reklamlar olarak yayınlanmaktadır. Ülkemizde kamu reklamları Cumhuriyet döneminde başlamıştır. Günümüzde televizyon kanallarında zorunlu olarak yayınlanmaktadır. Bu çalışmada televizyonda yayınlanan kamu spotlarının gösterge bilimsel analizi yapılarak görsel düzenlemesi incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde televizyon yayıncılığının ve kamu spotlarının tarihsel gelişimi, ikinci bölümde televizyonda görsel düzenlemeler ve üçüncü bölümde ise kamu spotları incelenmiştir. Bu çalışmada incelenen kamu spotlarında RTÜK tarafından yayınlanmasına onay verilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile kamu yararına çalışan STK'ların hazırlamış oldukları kamu spotları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thanks to mass media, the messages can reach millions of people instantly. Among the mass media, the most popular one is television after the social media. For this reason, it is possible that television broadcasting can affect the majority. One of the most basic functions of the mass media is education. The mentioned function is mostly done by legal arregements in our country. As Public Service Announcements (PSA) first appeared in the United States, it is featured as social ads in many countries of the world. Public advertisements in our country started in the Republican period. Today, it is mandatory in television channels. In this study, Public Service Announcements broadcasted on television were analyzed through semiology and their visual arrangement were examinated. In the first part of the study, the historical development of both, television publications and Public Service Announcements was studied. In the second part, visual arrangements in television and in the third part Public Service Announcements were examined. In this study, Public Service Announcements were prepared by state institutions and organizations and civil society organizations (CSO's), which have been approved by RTÜK to be broadcasted have been examined.