Kiç olgusunun pop-art sanat anlayışına yansıması
The reflection of kitsch phenomenon to the pop-art
  1. Tez No: 471260
  2. Yazar: ÇAĞLAR KARAKIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pop-Art, Kiç, Anti-elitist, Avangart, Pop-art, Kitsch, Anti-elitist, Avantgarde
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bir ifade biçimi olarak sanat, her dönemde farklı şekiller almış ve belirli akımlarla desteklenerek sanatçının tarzını yansıtmasına olanak sağlamıştır. Bu düşünceden hareketle 20. yüzyıldan sonra çoğalan hızlı tüketimin ve toplumun ihtiyaçlarını kaygı ederek oluşturulan eserlerin ya da ürünlerin sanatı ciddi anlamda evrimleştirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle Greenberg'in Avant Garde denemesinde ortaya attığı ve sanat literatürünü sallayan“kiç sanat”kavramı doğrultusunda“kiç sanat nedir? ; ve sanat anti elitistleştiriliyor mu?”gibi soruların aydınlatılmaya çalışıldığı araştırmada, popüler sanatın çıkışıyla beraber kendine yer edinen tüketim kültürüne; Pop-art, Avangart ve kavramsal sanatın, 'kiç' denilen metalaşmayla beraber nasıl bir paradoks oluşturduğu incelenmiştir. Pop-Art'ın çıkışından itibaren sanatçıların pazarlamaya yönelik tutumları ile aşırı ticari yaklaşımlarının, 'kiç' olgusunu Pop-Art'a direkt olarak yansıttıkları tespit edilmiştir. Ayrıca kitlerin isteklerini karşılama doğrultusunda sanat evrimleşirken, 'kiç' olgusu sosyolojik açıdan da ele alınarak Pop-Art'ın yükselişiyle sanatın dönüşümü çerçevesinde değerlendirilmiştir. Tüm bu değerlendirmelerin ışığında birçok özgün ve çeviri metinle birlikte görsel kaynaklara ulaşılarak yapılan çalışmada, 'giriş' bölümünde araştırmaya yönelik içerik bilgisi verilerek tanımlamalar yapılmıştır.“Kavramsal Çerçeve”başlığıyla oluşturulan ikinci bölümde; Pop-Art'ın çıkışına yönelik bilgiler derlenerek, sanatın metaya dönüşümü ile bu ticarileşmenin sanata ve sanatçıya etkileri üzerinde durulmuştur. Araştırmanın kemik yapısının oluşturulduğu model, evren ve örneklem süreci üçüncü bölüm olarak“Yöntem”ana başlığında belirtilmiştir. Kiç olgusunun Pop-Art'a yansımalarının aydınlatılması amacıyla, önceki bölümlerde yapılan tanımlama ve değerlendirmelerden yola çıkılarak 'Bulgular ve Yorum' kısmında 1950 sonrası sanat anlayışı değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmanın değerlendirilmesi ve anlaşılırlığı açısından 'kiç olgusu' ve Pop-Art içerikli yapılan çalışmalar, araştırmanın amacına yönelik manifesto ve analizle derlenerek beşinci bölümde eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
As an expression style of the art, has taken different forms in each epoch and has given the opportunity to reflect the style of the artist by the support of certain trends. From this point on, we can say that the fast-growing consumption after the 20. Century and the products or works concerning by the society's needs evolve the art seriously. Especially posed in Greenberg's Avant Garde essay and in accordance with the“kitsch art”notion that shakes the art literature up,“what is kitsch art?”;“did the popular art attitudes vitiate the art? ; ”does the art make people anti-elitist?" alike questions that are tried to be clarified in this study, it has been researched, to the consumption culture which finds place with the arise of popular art; how the Pop-Art, Avant–garde and conceptual art created a paradox along with the commodification named 'kitsch'. From the come out of the Pop-Art, with the artists' marketing oriented attitudes and overly commercial approaches, it has been seen they directly reflected the 'kitch' phenomenon to the Pop-Art. In addition, while the art evolves according to meet the society's needs, 'kitch' phenomenon has been reviewed from a sociological perspective within the the arts transformation in relation to the rise of the Pop-Art. In the light of this assessment the work done by accessing many unique and translated texts and visual sources, in 'introduction' section, the content informations and definitions has been given about the research. In the second chapter titled 'Conceptual Famework', the informations about Pop-Art's come out are compiled, focused on the art's transformation to meta and the effects of this commercialization to the art and the artist. The model, universe and sample process which is the bone structure of the research are indicated in the third chapter under the 'Method' title. In order to clarify the reflections of kitch phenomenon to the Pop-Art, within starting from the identifications and the evaluations of the previous chapters, the art perception has been evaluated after 1950s in the 'Results and Comments' chapter. In terms of understanding and to evaluate the research, 'kitch phenomenon' and Pop-Art content studies are compiled in the purpose of the research's manifest and analysis and added in the fifth chapter.