Modern sanat akımlarının grafik ürünlerindeki tipografik tasarımlara etkisi
The effect of modern art movements typographic design in graphic design products
  1. Tez No: 471297
  2. Yazar: HAKAN MAZLUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN HİLMİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modern, Modernizm, Tipografi, Modern Sanat Akımları, Modern, Modernism, Typography, Modern Art Movements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Savaşların, çevresel-sosyo politik sorunların ve teknolojik gelişmelerin yaşandığı 20. yüzyılda, yeni dünya düzeni ile gelen modern dönem, sanatın gelenekselden kopup modernleşmesini sağlamıştır. Modern dönem, modernist sanatçılar tarafından kabul edilmesiyle döneminin ruhunu çağdaş tasarımlarına aktaran sanatçılar duygularını ve yenilikçi düşüncelerini de özgür bir şekilde eserlerine yansıtmışlardır. Bu yenilikçi sanat anlayışının egemenliği özellikle görsel sanatlarda daha yoğun bir şekilde hissedilmiş ve günümüzde de geçerliliği kabul gören bazı kuram ve uygulamaların oluşmasını sağlamıştır. Tipografi alanında benimsenen bazı kuram ve uygulamalar sayesinde büyük bir kitleyi etkisi altına alan matbaacılık sektöründeki kalıplaşmış uygulamalar egemenliğini yitirmiş ve bütün tipografik unsurlar sorgulanmaya başlanmıştır. İtalya, Rusya, Almanya ve Hollanda ortaya çıkan sanatsal düşünceler ile başlayan tipografik tasarımların sorgulanma süreci günümüzde hızla gelişen teknolojininde etkisiyle her geçen gün farklı alanlarda farklı uygulama teknikleri ile gelişim göstermektedir. Bu araştırma geçerliliklerini günümüzde de sürdüren bazı tipografik kuram ve uygulamaları daha iyi anlayabilmek, tipografiyi amacına uygun daha etkin ve güçlü bir iletişim aracı olarak kullanabilmek için 20. yüzyıl başlarında oluşmaya başlayan sanatsal hareketler ışığında tipografi alanında yaşanan yenilikleri incelemeyi amaçlamıştır. Modern sanat akımlarıyla beraber tipografi alanında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu araştırmanın; tarihsel süreç içerisinde yaşanan değişimleri ve bunların etkilerini inceleyen genel yapısından dolayı, elde edilen bulguların güvenirliliği açısından literatür tarama ve veri toplama yöntemi kapsamında ilgili başlıklar altında yapılması uygun görülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgulara göre Modern sanat akımları grafik ürünlerindeki tipografik tasarımları modernleştirerek klasik, tek düzen ve okuması zor olan tipografiyi amacına yönelik, işlevsel ve okunaklı bir tasarım alanına dönüştürmede yol gösterici olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the twentieth century, wars, environmental-socio-political problems and technological developments have taken place and the new world has initiated the modern era, ensuring that the art has become modern and modern. Reflecting the contemporary design of the era of the modern era with its acceptance by contemporary artists, artists freely reflected their emotions and innovative thoughts in their works. The dominance of this innovative concept of art has been felt more intensely, especially in visual arts, and has enabled some theories and practices to be accepted today. Some of theories and practices adopted in the field of typography, stereotyped practices in the printing industry, which have been under great mass influence, have lost their sovereignty and all typographic elements have begun to be questioned. Italy, Russia, Germany and the Netherlands have started to question the typographic designs with their artistic thoughts and they are developing with different application techniques in different fields every passing day under the influence of today's fast developing technology. This research aims to investigate the innovations in the field of typography in the light of the artistic movements which started in the beginning of the 20th century in order to understand some typographic theories and practices that continue their validity nowadays and to use typography as a more effective and powerful communication tool. Due to the general structure that examines the changes experienced during the historical process and their effects, this research aims to give information about the developments in the field of typography together with the trends of modern art; it is deemed appropriate to make the findings under the relevant headings within the scope of the literature review and data collection method in terms of the reliability of the findings obtained. According to the findings of the research, modern art movements have led to the transformation of typographic designs in graphic products into a functional, legible design area for classical, uniform and difficult to read typography purposes.