İfade özgürlüğü bağlamında internet erişiminin engellenmesi
Banned of internet access in the context of freedom of expression
- Tez No: 471321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Law, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, İnternet, Erişimin Engellenmesi, 5651 Sayılı Kanun, Sansür, Freedom of Expression, Press Freedom, Internet, Blocking Access, Laws 5651 Numbered, Censor
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
İçerisinde bulunduğumuz iletişim çağında internet, en önemli iletişim aracı ve harikasıdır. Bir başka ifadeyle internet, bütün bilgisayar ağlarını kapsayarak oluşan iletişim çağının fitilini ateşleyen genel bir ağın hayata geçirilmesidir. Konjonktürel olarak bireylerin görüş ve düşüncelerini ifade edebildikleri en geniş ortam kuşkusuz internettir. İnternet birçok yararının yanında kimi otoriteler tarafından zararlı yönlere sahip olmakla da eleştirilmektedir. Özellikle yaşadığımız neo-liberal dönemde mevcut üstyapı ve onun klikleri tarafından internet, sistem muhaliflerinin eleştirel bir mevzi alanı olarak pratikler üretmesi nedeniyle“düşman”ilan edilmektedir. Bu noktada karşımıza çıkan“internet erişiminin engellenmesi”kavramının ön yüzünde her ne kadar zararlı içeriklerin engellenmesi olarak ajitasyon yapılsa da arka yüzünde yer alan durum sistem muhaliflerine karşı uygulanan sansürdür. Bizde bu çalışmamızda pozitivist hukuk anlayışından farklı bir biçimde özgürlükler konusunda eleştirel bir taraflılık konumu takınarak alanımızda yapılan diğer çalışmalardan sıyrılmayı ve“düşman”tarafından bakış açısı oluşturmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca, alternatif yöntemler aracılığıyla erişime kapatılan sitelere kolayca erişim sağlanmakta ve bu durumun iletişim özgürlüğü kapsamında hukuksal değerlendirmesi önem taşımaktadır. Türkiye'de internet içeriği ile ilgili yürürlükte olan 5651 Sayılı Kanun, uluslararası insan hakları temel referans noktası alındığında ifade özgürlüğü ve onun bileşenlerinden biri olan basın özgürlüğü açısından sınıfta kalmıştır. Görünen o ki, özellikle Türkiye'de önümüzdeki günlerde ifade özgürlüğü tartışma konusu olmaya devam edecek, toplumsal hareketler direnciyle yeni kazanımlar ortaya çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
Internet in this communication age that we have is most important communication appliance and marvel. In other words internet is made general network what comprises of all computers network, fires wick of communication age come true. As cyclical, internet is a largest place where people express their opinion and their thinking. Internet is commented harmful by some power even though it's usefull from many sides. Especially, in this neo-liberal century, internet is called“enemy”by upper classes and their partisan. Because of internet is public place where dissident can write their consideration against the system. In this point, in front page of internet disabled is for disabling harmful content. But in back page that is the real reason is censor against to dissident of system. In this thesis“wriggling out of another thesis about this topic with being critism and being sided”and“perspective is made by enemy”are aimed.