Meme kanserli hastaların sosyo-ekonomik ve kültürel düzeylerinin tanı ve tedavi üzerine etkisi
The effects of socio-economic and cultural levels of breast cancer patients on diagnosis and treatment
- Tez No: 471348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONAY GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, risk faktörleri, erken tanı, sosyo-ekonomik faktörler, breast cancer, risk factors, early diagnosis, socioeconomic factors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamız, Samsun İlinde yaşayan meme kanserli kadın hastaların sosyo-ekonomik ve kültürel düzeylerinin tanı ve tedavisine etki eden faktörleri değerlendirmek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Çalışma için gerekli izinler alındı. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Samsun Gazi Devlet Hastanesine Mart 2016-Ekim 2016 tarihleri arasında tanı ve tedavi amacıyla başvuran 20-70 yaş arasında meme kanseri tanısı konulan, araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 308 kadın hasta oluşturdu. Verilerin toplanmasında, bireylerin demografik (yaş, boy, kilo, öğrenim gibi) özelliklerini değerlendirmede '' Kadınların Bireysel Özelliklere İlişkin Form "; genetik, üreme, yaşam şekli ve çevresel faktörlerini değerlendirmede ''Meme Kanserinde Risk Değerlendirme Formu''; meme kanseri, erken tanı yöntemlerine ilişkin özellikleri değerlendirmede ''Hastalığa İlişkin Form''; meme kanserli hastaların tanı ve tedavisine etki eden sosyal, kültürel, ekonomik faktörleri değerlendirmek için ''Tutum ve Davranışlara Yönelik Form '' kullanıldı. Kadınların eğitim durumları ile KKMM' sini (kendi kendine meme muayenesi) duymaları, hangi hekime başvurdukları ve alternatif tedavi yöntemlerini uygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Hastaların ikamet yerleri ile hastalık evreleri ve ilk hangi hekime gittikleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Bireylerin gelir durumları ile hastalık evreleri ve alternatif tedavi kullanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Sağlık çalışanlarının meme kanseri belirtileri ve erken tanı uygulamaları yönünden kadınları bilgilendirmeli ve periyodik aralıklarla bu uygulamaları devam ettirmeleri ve yapılan eğitimlerde, uygulamalarda hemşirelerin aktif görev almaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Our study was carried out as a definitive study in evaluating the effects of the socioeconomic and cultural levels of breast cancer patients in Samsun on diagnosis and treatment. Necessary permisions were taken for this study. Between March 2016 and October 2016 in Samsun Training and Research Hospital and Gazi State Hospital, 308 woman patients in 20 to 70 age range who got breast cancer diagnosis and matching the criterias of the study accepted to cooperate in our study. To gather data,“Personal Characteristics Form For Women”which is used for evaluating demographic aspects of individuals,“Breast Cancer Risk Evaluation Form”which is used for evaluating genetics, reproductivity, life style and enviromental factors,“Disease Form”which is used for evaluating the social, cultural and economic factors of breast cancer patients in diagnosing and treating the disease, and“Attitude and Behaviour Form”are used in this study. It is determined that there is a statistical relation between educational backgrounds of women, hearing from the others about breast self-examination practices and the doctors they consult and alternative treatment practices. When the place of residence and the disease phases of the patients compared with the first consulted doctor, it is determined that there is a statical and meaningful relation between them. Comparing the patients income state and disease phases with alternative treatment practices it is confirmed that there is a statical and meaningful relations between them. Healthcare staff and professionals should inform the women from the point of early diagnosis and actively participate in treatment practices and educational practices.