Anne sütü ile beslenmeyi bırakmaya neden olan faktörler ve emzirme süresinin anne çocuk bağlanmasına etkisi
Factors cause to quit feeding with breast milk and effect of breastfeeding duration to mother child bonding
- Tez No: 471349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bağlanma, Anne Bebek Bağlanma, Emzirme Süresi, Breastmilk, Bonding, Mother- Baby Bonding, Breastfeeding Duration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmamız, İstanbul ilinde 0-2 yaş bebeği olan ve emziren annelerde emzirmeyi bırakmaya neden olan faktörler ve emzirme süresinin anne bebek bağlanmasındaki etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma için gerekli izinler alındı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Şubat 2017/Mart 2017 tarihleri arasında 0-2 yaş çocuğu olup çocuk polikliniğine başvuran annelerden araştırma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 356 anneden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında demografik özellikleri içeren Anne Bebek Tanıtıcı Bilgi Formu (ABTBF) (EK 1) ve Anne Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) (EK 2) kullanıldı. Öğrenim düzeyi iyi olan annelerin ve çekirdek ailelerde anne bebek bağlanmasının daha iyi bulunmuştur. Düşük doğum kilolu bebeklerde emzirme süresinin azaldığı, altıncı aydan itibaren anne sütü ile emzirmeye devam edenlerde anne bebek bağlanmasının daha iyi olduğu, anne bebek bağlanmasında sosyal çevrenin sağlık personelinden daha etkili olduğu, planlanmış gebelik yaşayanların bebeğini daha erken emzirmeye başladığı, miadından erken doğan bebeklerde emzirmeye başlama süresinin daha geç olduğu bulundu. Toplumdaki kadınların öğrenim seviyelerinin artırılması, anne bebek bağlanmasını geliştirmek için sağlık personeli desteğinin etkili hale getirilmesi, bebeklerin mümkün olduğunca erken emzirilmeye başlanması ve 2 yaşına kadar emzirmenin devam ettirilmesi desteklenmelidir. Anne Bebek Bağlanma ölçeğinin güvenilirlik geçerliliğinin Türk toplumunda farklı sosyokültürel yapılarda tekrarlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study were performed as descriptive at Provience of İstanbul. The purpose of study was determining the factors (that) cause to quıt breastfeeding and effect of breastfeedıng duratıon to mother chıld bondıng (who) has 0-2 period age . The legal permissions were taken. The sample of the study formed from 356 mothers with 0-2 period child who refer to child out patient clinic and accept to participate the study between the period of February- March 2017 at University of Health Sciences Gaziosmanpaşa Educatıon and Research Hospital. The data were collected with Mother Baby Introductory Informatıon Form and Mother Baby Bonding Scale. Mother baby bonding were found better for well educated mothers and nuclear families. Breastfeeding duratıon decreased in low gestastıonal weight babies, mother-baby bonding were better in babies who continue to breastfeed more than 6 mouth mother social envoriment is more effective than health professionals in mother-bonding, the mothers start to breastfeeding earlier whose pregnany were planned, starting to brastfeeding delayed in preterm babies. Promoting the education level of women in the society, activating the health care provider support for bonding, initiating breastfeeding in early period, supporting breastfeeding until two age were important items for duration breastfeeding and mother baby bonding. The Turkish validity and realibility of mother- baby bonding scale were retested in diffrent socia-cultural group were suggested.