Yenidoğan bebeklerde trombositopeninin risk faktörlerinin belirlenmesi ve morbidite ve mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Determination of risk factors of thrombocytopenia among newborns and evaluation of the relationship between thrombocytopenia and morbidity and mortality
- Tez No: 471375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELDA ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, trombositopeni, risk faktörleri
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇ: Trombositopeni, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde oldukça yaygındır. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların yaklaşık %25'inde görülür. Trombositopenin sık karşılaşılan bir sorun olmasının yanında, morbidite ve mortalite sebebi olabilir. Bu çalışmada trombositopeni sıklığımızı, risk faktörlerini ve mortalite ve morbidite ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamızda, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ekim 2014-Aralık 2016 tarihleri arasında yatarak tedavi gören tüm hastaların dosyası retrospektif olarak değerlendirildi. BULGULAR: Toplam 77 (%13,7) vakada trombositopeni geliştiği tespit edildi. Vakaların, %27,7'sinde hafif, %51,9'unda orta ve %23,4'ünde ağır trombositopeni olduğu saptandı. Vakaların %61'i erken trombositopeni, %39'u geç trombositopeni tanısı aldı. Trombositopenin en sık nedenlerinin; sepsis (%26,0), perinatal asfiksi (%20,8), perinatal enfeksiyonlar (%11,7) olduğu saptandı. Çalışmamızda; prematürite, ÇDDA, HİE'nin evresinin artması, sepsis tanısı, invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacının olması ve trombositopenin ağırlık derecesinin artmasına bağlı olarak İKK'nın arttığı izlenmiştir. Trombositopenili vakalarda mortalite oranı %11,6 saptanmıştır. Mortalite ile diğer risk faktörleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. SONUÇ: Yenidoğanlarda mortalite ve ciddi morbidite ile sonuçlanabilen trombositopeninin birçok nedeni mevcuttur. Bu yüzden trombositopeni için risk faktörlerinin bilinmesi ve yenidoğan bebeğin değerlendirilirken risk faktörleri açısından sorgulanması önemlidir. Trombositopenide erken dönemde tanı konularak trombositopeniye yol açan faktörün ortadan kaldırılması komplikasyonların ve mortalite riskinin azaltılması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AIM: Thrombocytopenia is prevalent in Newborn Intensive Care Units. It is seen in 25% of patients hospitalized in NICUs. Besides being a prevalent disease, thrombocytopenia can lead to morbidity and mortality. In this study, we aimed to determine the incidence of thrombocytopenia in of unit, the risk factors and its relations with mortality and morbidity. METHODS: In this study, files of all patients hospitalized in Newborn Intensive Care Unit of Mustafa Kemal University Faculty of Medicine between October 2014 and December 2016 are evaluated retrospectively. RESULTS: Thrombocytopenia is identified in 77 cases (13,7%). 27,7% of them were mild cases, 51,9% of were moderate and 23,4% of cases were severe thrombocytopenia. 16% of them were diagnosed as early thrombocytopenia and 39% were diagnosed as late thrombocytopenia. It is found that most common reasons of thrombocytopenia were found as sepsis (26%), perinatal asphyxia (20,8%) and perinatal infections (11,7%). In thrombocytopenia cases; increase in prematurity, VLBW, increase in HIE level, diagnosis of sepsis, need of ventilation and, depending on the severity of thrombocytopenia, increase in ICH are determined. During follow-up, in 22 cases among 77 (26%) thrombocyte transfusion was applied at least for once. Mortality rate among cases with thrombocytopenia is determined as 11,6%; a significant relation between mortality and other risk factors is not found. CONCLUSION: Thrombocytopenia, which can cause mortality and severe morbidity, is caused by several reasons. So, it is important to determine the risk factors of thrombocytopenia and to evaluate newborns with respect to these risk factors. Early diagnosis of thrombocytopenia and elimination of the factor leading to thrombocytopenia are important for decreasing complications and the risk of mortality.