Kafa travmalı olgularda vucüt tarama tomografisinin gerekliliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the requirement of body screening tomography in head trauma patients
- Tez No: 471376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kraniyaltravma, Tüm vücut BT, Acil servis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmamız kafa travması olan ve vücudunda ek lezyon olmayan hastaların incelendiği; kafa travması alt tipi ve TVBT'deki bulguların değerlendirildiği ilk çalışma olması açısından önemlidir. Amaç: Çalışmamızda kafa travmalı olguların tüm vücut bilgisayarlı tomografi (TVBT) ile değerlendirilip, hastalarda eşlik edebilecek diğer vücut yaralanmalarının tespiti için TVBTnin ne kadar gerektiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Materyal ve metod: Çalışmamıza 01.01.2012-31.12.2016 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine kafa travması sonrasında başvurmuş, beyin tomografisinde (BT) lezyon saptanmış, ek muayene bulgusu olmayan ve TVBT çekilmiş 198 hasta alındı. Geriye dönük olarak yapılan çalışmada hastaların yaş, cinsiyet, beyin BT'deki lezyonun tipi, Glaskow Koma Skalası(GKS) değerleri ve TVBT bulguları değerlendirildi. Veriler SPSS 18 versiyonunda değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların %85,4'ü erkek olup, yaş ortalaması 25,7 yıldı. Çalışmamızda en sık saptanankranial BT bulgusu fraktür, takiben parankimal kanamaydı. Çalışmamızda hastaların %67'sinin GKS'si 8'in altındaydı.Hastaların 78'inde (%39,4) ek travma saptandı. En sık saptanan ek lezyon torakstakontüzyondu.BT'de belirlenen servikal yaralanması olan hastaların yaş ortancaları anlamlı olarak yüksekti (p0,05). Sonuç olarak;Klinik değerlendirilmesi tam yapılamayan hastalarda TVBT çekimi önerilmelidir. TVBT başta toraks içi lezyonlar olmak üzere, birçok patolojinin tanısında önemli bir tanı aracıdır.
Özet (Çeviri)
We studied patients with head trauma and without additional lesions in the body; It is important to be the first study to evaluate the head trauma subtype and findings in TVBT. Objectives: We aimed to evaluate head trauma cases by using whole body tomography (TVBT) and attempts have been made to determine how much TVBT is required to identify other body injuries that may accompany the patients. Materials and Methods: Our study was retrospectively performed with 198 patients who applied to our emergency department after head trauma between 01.01.2012 - 31.12.2016, who had lesion on brain tomography, no additional examination findings and applied TVBT. The age, sex, type of lesion in CT, GCS status, TVBT findings of the patients were evaluated.The data were evaluated in the SPSS 18 version. Findings: 85.4% of the patients in our study were male and the average age was 25.7 years. The most common cranial CT finding in our study was fracture, followed by parenchymal hemorrhage. In our study, 67% of patients were below GCS 8. In our study, 78 patients (39.4%) had additional trauma. The most common additional lesion in our study was contuzyon in thoracic. There was no relation between age and the presence of additional trauma in CT in our study (p>0.05). The mean age of the patients with cervical injuries determined in CT was significantly higher (p0.05). In our study, there was no relationship between gender and the presence of additional injury in CT (p>0.05). Cranial fractures and foreign bodies were found to be significantly lower in patients with thoracic injuries (p0.05). As a result; TVBT should be recommended in patients whose clinical evaluation is incomplete. It is an important diagnostic tool in the diagnosis of many pathologic lesions, mainly intrathoracic lesions. Keys Word:Cranial trauma, Whole body CT, Emergency service