Çocuklarda postoperatif erken çıkış ajitasyonu üzerine sevofluran+n2o ve sevofluran+medikal hava kombinasyonlarının etkilerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 471379
  2. Yazar: AYLİN FIRINCIOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR KOYUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik hasta, sevofluran, nitröz oksit, medikal hava, PAED skoru, Wong-Baker ağrı skoru, Child patient, sevoflurane, nitrous oxide, medical air, PAED score, Wong-Baker pain score
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Postoperatif erken çıkış ajitasyonu, özellikle pediatrik hasta gruplarında sık karşılaşılan postoperatif bilişsel bir bozukluktur ve bu durum ekstübasyon sonrası uykusuzluk, şiddetli ağlama, dezoryantasyon şeklinde ortaya çıkar. Çalışmamızda çocuklarda inguinal bölge operasyonlarında sevofluran+medikal hava ile sevofluran+nitröz oksit kombinasyonlarının postoperatif ağrı ve postoperatif erken çıkış ajitasyonu üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya inguinal herni cerrahisi uygulanacak ASA I-II grubu, 3-12 yaşları arasında toplam 120 pediatrik hasta dahil edildi. Hastalar 2 gruba ayrıldı. Her iki grupta anestezi indüksiyonu için 2,5 mg/kg dozda propofol, 0,6 mg/kg dozda roküronyum bromür ve 1 mcg/kg fentanil yapıldı. Anestezi idamesinde ilk gruba sevofluran+medikal hava, ikinci gruba sevofluran+nitröz oksit kombinasyonları uygulandı. Postoperatif erken çıkış ajitasyonunu değerlendirmek için Pediatrik Anestezi Erken Deliryum Skalası (PAED), postopertif ağrı için ise Wong-Baker ağrı skorlaması kullanıldı. Bulgular: Postoperatif erken çıkış ajitasyon insidansı, postoperatif 10. dakikada sevofluran+medikal hava grubunda sevofluran+N2O grubuna kıyasla daha düşük bulundu (%21-%46), (p=0,007). Wong-Baker ağrı skorları ise postoperatif 20. dakika (p=0,03), 40. dakika (p=0,01), 3. saatte (p=0,04) ve 8. saatte (p=0,009) sevofluran+medikal hava grubunda diğer gruba kıyasla daha yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda pediatrik yaş gruplarında sevofluran+medikal hava kombinasyonu grubunda postoperatif erken çıkış ajitasyon insidansını daha düşük, postoperatif ağrı skorlarını ise daha yüksek belirledik.
Özet (Çeviri)
Aim: Postoperative emergence agitation is a common postoperative cognitive disorder, especially in pediatric patient groups and this occurs in the form of as insomnia, severe crying and disorientation after extubation. In our study, we aimed to compare the effects of sevoflurane+medical air and sevoflurane+nitrous oxide combinations on postoperative pain and postoperative emergence agitation in inguinal region surgeries in children. Methods: Totally 120 pediatric patients undergoing inguinal surgery between the ages of 3-12, ASA I-II were included this study. Patients were divided into two groups. In both groups, 2,5 mg/kg dose of propofol, 0,6 mg/kg dose of rocuronium bromide and 1 μg/kg dose of fentanyl were administered for anesthesia induction. In the maintenance of anesthesia, first group of sevoflurane+medical air, second group of sevoflurane+nitrous oxide combination were applied. PAED was used to assess postoperative emergence agitation, and Wong-Baker pain scoring was used for postoperative pain. Results: The incidence of postoperative emergence agitation was lower in the sevoflurane+medical air group than sevoflurane+nitrous oxide group at the postoperative 10th minute (%21-%46), (p=0,007). Wong-Baker Pain Scores were higher in the sevoflurane+medical air group at 20th minute (p=0,03), 40th minute (p=0,01), 3rd hour (p=0,04) and 8th hour (p=0,009) postoperatively compared to the other group. Conclusion: In our study, we determined that in the pediatric age group, the incidence of postoperative emergence agitation was lower and the postoperative pain scores were higher in the group sevoflurane+medical air combination.