Yüksek doğum ağırlıklı ve normal doğum ağırlıklı yenidoğanlarda irisin seviyesi
- Tez No: 471427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ERENER ERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yüksek doğum ağırlıklı yenidoğan, normal doğum ağırlıklı yenidoğan, kordon kanı, irisin, Large for gestational age, appropriate for gestational age, neoanate, cord blood, irisin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Son zamanlarda egzersiz sonrası iskelet kasından dolaşıma salınan irisin adlı miyokin üzerinde yapılan çalışmalar giderek artmaktadır. İrisin, enerji tüketiminde beyaz yağ dokusunu kahverengi yağ dokusuna dönüştürür böylece karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Bu durum, obesite ve insanlarda oluşabilecek metabolik sendromun tahmininde irisinin potansiyel biokimyasal belirteç olabileceğini kuvvetle düşündürür. Erişkinlerdeki irisin düzeyleri ile ilgili birçok çalışma olmasına rağmen yenidoğanlarda yapılan çalışma sayısı kısıtlıdır. Biz de çalışmamızda normal doğum ağırlıklı ve yüksek doğum ağırlıklı yenidoğanların kordon kanı irisin seviyesini değerlendirmeyi hedefledik. Tahmini fetal doğum ağırlığı hastanemiz jinekologları tarafından ikinci trimesterde Hadlock formulü ile hesaplandı. Tüm yenidoğanlar Lubchenco skalasına göre normal doğum ağırlıklı, yüksek doğum ağırlıklı olarak sınıflandırıldı. Doğum sırasında tüm yenidoğanlardan 2 ml kordon kanı örneği alındı ve ELİSA yöntemi ile plazma irisin seviyesi ölçüldü. İki grup arasında anneye ait risk faktörleri ve doğum kilosu hariç yenidoğanların demografik özellikleri arasında istatiksel fark bulunmadı (p>0.05). Yüksek doğum ağırlıklı yenidoğanların kordon kanı irisin seviyesi (medyan 45 [58 ± 12] ng/ml ), normal doğum ağırlıklı yenidoğanlara göre (medyan 38 [39 ± 10] yüksek bulunmasına rağmen aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.0.5). Son zamanlarda yenidoğan kordon kanı irisin seviyeleri ile ilgili yapılan kısıtlı çalışmalar, henüz tam net bir çıkarım yapmamızı sağlayacak kadar kesin sonuçlar vermese de, bize farklı doğum tartılı yenidoğanlarda farklı irisin sonuçların olması irisinin yenidoğanlarda fizyolojik rolü olabileceğini kuvvetle işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
There has recently been an increase in the reports investigating irisin, a myokine which is secreted from the skeletal muscle after exercise. İrisin converts white adipose tissue to brown adipose tissue, thereby regulating carbohydrate metabolism. This potential role of irisin makes it a possible biomarker in the prediction of the development of obesity and metabolic syndrome. Studies about irisin levels in the neonatal period are scarse although there are many adult studies investigating irisin. In our study, we aimed to investigate irisin levels in a group of newborns who are either large or appropriate for gestational age (LGA or AGA). The suspected fetal weights were calculated using the Hadlock formula by the obstetricians during the second trimester. All of the newborns were classified as AGA or LGA according to Lubchenco chart after birth. Two milliliters of cord blood was obtained from each newborn and plasma irisin level was measured using ELISA method. There was no difference between AGA and LGA with regard to maternal characteristics and demographic features except for birth weight (p>0.05). Although cord blood irisin levels were found to be higher in LGA than SGA neonates (median 45 [58 ± 12] ng/ml vs 38 [39 ± 10], respectively), there was no statistical significance. Although the specific role of irisin is not clear during the neonatal period due to rarity of the studies, variable irisin levels with respect to different birth weights might underline the possible physiologic role of irisin in newborns.