Bipolar bozukluğu olan bireylere bakım verenlerde bakım yükü ve baş etme yöntemlerinin incelenmesi
Investigation of care burden and coping strategies in providing care for individuals that have bipolar disorders
- Tez No: 471437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN BABACAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, bakım veren, bakım yükü, baş etme, Bipolar disorder, caregiver, care burden, coping
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada bipolar bozukluk tanılı bireylere bakım verenlerde bakım yükü ve baş etme yöntemlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalının ve Çanakkale Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümünün ayaktan ve yatan hasta birimleri ile Toplum Ruh Sağlığı Merkezine başvuran bipolar bozukluk tanılı bireylere bakım veren 124 bireyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada Hasta ve Bakım Veren Bilgi Formu ve Hastalık Yükü Değerlendirme Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Bakım verenlerin yaş ortalaması 46.81±12.54, %64.5'i kadın, bakım verme süresi ortalaması 12.23±10.52 yıldır. Bekâr ve gelir düzeyi düşük bakım verenlerin yükü daha yüksektir. Hızlı döngülü, son iki yıl içinde atak geçiren, sosyal ve mesleki işlevselliği bozuk olan, madde kullanan, başkalarına yönelik şiddet davranışları gösterenlere bakım verenlerin bakım yükü daha yüksektir. İşsiz ve işçi bakım verenlerin boyun eğici, işsiz bakım verenlerin çaresiz yaklaşım düzeyleri çiftçi, özel sektör vs. mesleklerdeki bakım verenlerden yüksektir. Kadınlara ve intihar girişimi olanlara bakım verenlerin sosyal destek arama yaklaşımları anlamlı düzeyde yüksektir. Sosyal işlevselliği bozulmuş, madde kullanan ve başkalarına yönelik şiddet davranışları gösterenlere bakım verenlerin çaresiz yaklaşım, hastanede yatanlara bakım verenlerin boyun eğici yaklaşım düzeyleri daha yüksektir. Madde kullanan bireylere bakım verenlerin iyimser, kendine güvenli ve sosyal destek arama yaklaşımları daha düşüktür. Dolayısıyla hızlı döngülü, son iki yıl içinde atak geçiren, sosyal ve mesleki işlevselliği bozuk olan, madde kullanan, başkalarına yönelik şiddet davranışları gösteren, intihar öyküsü olan, yatarak takip edilen bipolar bozukluk tanılı bireylere bakım verenler riskli grup olarak ele alınmalı ve bakım yükünü azaltacak ve baş etme yöntemlerini iyileştirecek hemşirelik girişimleri uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the care burden and coping methods in caregivers of individuals with bipolar disorder. This study was conducted with 124 caregivers of patients with bipolar disorder who applied to ambulatory and inpatient units of Çanakkale Onsekiz Mart University Medical Faculty Hospital Department of Psychiatry, ambulatory and inpatient units of Çanakkale Public Hospital Department of Psychiatry, Community Mental Health Center. The data were collected by using Patient and Caregiver Information Form, Burden Assessment Scale and Coping Styles Inventory. The caregivers had average age of 46.81±12.54 and while 64.5% were women, average duration of caregiving was 12.23±10.52 years. It was observed that the caregivers of single, low-income patients experienced higher burden. The caregivers of patients who had rapid cycle, went through attack within the last two years, had impaired social, occupational functioning, drug addicted, committed violence against others had higher burden. Submissive of unemployment, worker caregivers and helpless of unemployment caregivers are higher. There was significant difference between women, suicide attempt of individuals, social support seeking of caregivers. While the caregivers of the patients who had impaired social functioning, were drug addicted, committed violence against others had higher helpless, the caregivers of inpatients had higher submissive. The caregivers of non-substance users had higher optimistic, self-confident, social support seeking. The caregivers of the patients who had rapid cycle, went through attack within the last two years, had impaired social, occupational functioning, were drug addicted, committed violence against others, suicide attempt, inpatients of individuals are look like risky groups. Nursing attempts should be implemented for decreasing burden and improve coping.