Türkiye' deki perfüzyon teknikleri önlisans öğrencilerinin kaygı düzeylerinin belirlenmesi
The determination of turkish perfusion techniques associate degree students' anxiety levels
- Tez No: 471438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Sosyoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Sociology
- Anahtar Kelimeler: perfüzyon, önlisans, öğrenci, kaygı, sağlık
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kaygı günlük yaşamda her bireyin hayatında az ya da çok yeri olan bir duygudur. Bireylerde derecesine ve kişisel özelliklere göre farklı düzeylerde fizyolojik ve zihinsel etkilere sahip olmakta ve toplum sağlığını etkilemektedir. Özellikle insan sağlığı ile ilgili işlerde çalışacak öğrencilerin kaygı düzeylerine etki eden faktörlerin araştırılması ve bu etkenlerin iyileştirilmesi toplum geleceği açısında önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye' deki perfüzyon teknikleri önlisans öğrencilerinin sürekli kaygı düzeylerinin bazı sosyo-demografik değişkenlere göre incelemektir. Çalışmaya 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'nda İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul Biruni Üniversitesi, Harran Üniversitesi, İstanbul Bilim Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokuluna bağlı perfüzyon teknikleri önlisans programı birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinden ankete katılan 457 öğrenci alınmıştır. Veriler Spielberger ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş olan durumluk-sürekli kaygı anketinin sürekli kaygı anketi ile araştırmacı tarafından oluşturulmuş 24 sorudan oluşan kişisel bilgi anketi kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin kaygı puanları ile yaş, mezun olduğu ortaöğretim kurumu, mezun olduğu alan, sınıf, üniversite, burs-ücretli durumu, çalışma durumu, bölüme giriş türü, bölüm hakkında önbilgi sahibi olup olmaması, mezun olma düşünceleri, mezun olmadan farklı bir bölüme geçiş yapma düşünceleri, gelecek ve iş beklentileri, yükseköğretime devam etme istekleri, mesleki belirsizliğin çözüleceğine dair düşünceleri ve ileride perfüzyon bölümünde yüksek lisans/doktora yapma düşünceleri gibi faktörler arasında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunmazken; kaygı puanları ile cinsiyet, gelir durumu, anne ve babanın tutumu, okuldaki başarı ve öğrencinin okuduğu bölüme ilişkin düşünceleri arasında anlamlı derecede farklılık olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerde perfüzyonist mesleğinin mevcut durum ile ilgili faktörlerinin kaygı düzeyi üzerinde etkisiz oluşu öğrencilerin çoğunluğunun meslek lisesi kökenli ve çalışıyor olmasıyla birlikte yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Anxiety is an emotion that takes place in every individuals daily life more or less. The effects on the individuals physiology and mental state are determined by level of anxiety and individuals personal characterictics and anxiety relates community health. In terms of future society, it's important to investigate anxiety levels of human health sciences students and factors cause anxiety should be improved.The aim of this study is to investigate of Turkish perfusion associate degree students' trait anxiety levels according to some socio-demographic variables. The study was held in Health Services Academy of Istanbul Okan Universty, Istanbul Biruni Universty, Harran Universty, Istanbul Bilim Universty and Canakkale Onsekiz Mart Universty in 2015-2016 spiring semester. In these universities 457 students were admitted. Data collection was carried on survey of state trait anxtiety which was developed by Spielberger and adopted by Öner and Lecompte. Personal information questionnaire which consist of 24 questions was created by researchers. The trait anxiety levels of the students don't seems relate to age, graduation of high school, graduation field, class, university, scholarship-paid status, working status, enrollment type, pre-information about program, desire of gradiation, desire of transition another education program, future and job expectations, academic expectations, belief of professions future uncertanity and ideas on to do master or PhD. There were relations between the trait anxiety levels of the students in terms of gender, income status, parents' attitude, academic success and ideas for the program. We assume that the reason of the ineffectiveness of current status of perfusionists future on trait anxiety levels is the majority of students were graduate from a vocational high school and have a current job. Key words : perfusion, associate degree , student, anxiety, health