Bipolar bozukluğu olan hasta yakınlarında bakım yükü, depresyon ve ilişkili faktörler
Care burden, depression and related factors of caregivers with bipolar disorder
- Tez No: 615371
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım Yükü, Bipolar Bozukluk, Depresyon, Psikiyatri Hemşireliği, Care Burden, Bipolar Disorder, Depression, Psychiatric Nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırma, bipolar bozukluğu olan hasta yakınlarında bakım yükü, depresyon ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipte planlanan çalışma, Pamukkale Üniversitesi Sağlık Araştırma Uygulama Merkezi Habip Kızıltaş Psikiyatri Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini psikiyatri servislerinde yatan bipolar tanılı 71 hastanın yakını oluşturmuştur. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu, Zarit Bakıcı Yükü Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Ruhsal Hastalığa Yönelik İnanışlar Ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, mann whitney u testi, kruskalwallis testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bakım verenlerin yaş ortalaması 47,55±9,03'tür. Çalışmaya katılan bakım verenlerin cinsiyetlerinin, gelir durumlarının, yaşadıkları yerlerin, sigara ve alkol kullanım durumlarının, bakım verenlerin depresyon ve bakım yükü düzeyleri üzerine bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan bakım verenlerin bekar olması, eğitim durumunun düşük olması, herhangi bir işte çalışmaması, sosyal güvencesinin olmaması, geniş ailede yaşaması, hastasına bakım vermede yardımcı bir bireye ihtiyacının olması, fiziksel hastalığının olması, sahip olduğu çocuk sayısının artması, bakım verenlerin depresyon düzeylerini arttırdığı saptanmıştır. Ayrıca, bakım verenlerin hastalarında özkıyım girişiminin olması, hastalık süresinin uzaması ve yatış sayısının artması da bakım verenlerin depresyon düzeylerini arttırdığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan bakım verenlerin sosyal güvencesinin olmaması, hastasına yakınlık durumunun eş, çocuk veya kardeş olması, hastası ile farklı evde yaşaması bakım verenlerin bakım yükü düzeylerini arttırdığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan bakım verenlerin yaşının artması, eğitim durumunun düşük olması, herhangi bir işte çalışmaması, hastası ile farklı evde yaşaması, fiziksel hastalığının olması, aile bireyleri arasında hasta dışında psikiyatrik bozukluğa sahip bir bireyin olması durumları bakım verenlerin depresyon ve bakım yükü düzeyleri üzerine bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak bakım verenlerde birçok değişkene bağlı olarak kişilerin depresyon, bakım yükü düzeyleri artmaktadır. Bu nedenle bipolar bozukluğu olan hastaların bakım veren yakınları psikoeğitim programlarına dahil edilerek, depresyon ve bakım yükü düzeyleri azaltılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine care burden, depression and related factors in caregivers of bipolar patients. The study planned as cross-sectional was conducted at the Psychological Research Center of Pamukkale University, Habip Kızıltaş Psychiatric Hospital. The present study, whose data were collected through Personal Information Form, Zarit Caregiver Burden Scale, Beck Depression Inventory and Beliefs Towards Mental Illness Scale, consisted of 71 bipolar patients hospitalized in psychiatric service. Descriptive statistics, Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis test and Pearson Correlation analysis were used to analyze the data. The mean age of caregivers was 47.55±9.03. It was revealed that gender, socio-economic status, residence, smoking and alcohol use of the participating caregivers did not have an effect on their depression and care burden levels. Being single, low educational level, lack of employment, lack of social security, living in a extended family, need for another individual to look after the patient, presence of physical illness, increase in the number of children for the caregivers increased their depression level. In addition, suicidal attempts, prolongation of disease and increase in the number of hospitalization of the patients increased depression level of the caregivers. The results also indicated that lack of social security, their closeness to the patient as spouses, offsprings or siblings, and living in separate households increased the care burden of the caregivers. It was demonstrated that increase in age of caregivers, low educationalstatus, lack of employment, living in separate households, presence of physical disease, having an individual with psychiatric disorder other than the patient among the family members adversely affected caregivers' did not have an effect on their depression and care burden levels. As a result, depression and care burden levels increased depending on many variables in caregivers. Thus, care burden and depression levels of caregivers of bipolar patients should be reduced by exposing them to psychoeducation programs.