Açık kalp cerrahisinde perfüzyonistin ekip tarafından algısı
The perception of the perfusionist by the team in open heart surgery
- Tez No: 471439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Sosyoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Perfüzyonist, kardiyopulmoner bypass, algı, iş doyumu, ekip çalışması, Perfusionist, cardiopulmonary bypass, perception, job satisfaction, teamwork
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Perfüzyonist mesleği geçmişte usta-çırak ilişkisiyle ekipte yer almaktaydı. Daha sonrasında sertifika programlarının ilerlemesi ve devamında mesleki kanunun değişmesiyle beraber eğitimli perfüzyonistlerin cerrahi sahaya katılmış olması meslek adına en önemli adımlardan birisi haline gelmiştir. Sağlık sektörü çalışanların emek harcanan, fedakarlık yaptığı çok alanlı bir ekipten meydana gelmiştir. Ekip içindeki bireylerin iletişimi, farkındalığı, karar verme yetisi ve bireylerin birbirine olan algısı ekip içindeki başarıyı arttırmaktadır. Aynı zamanda bu başarıyla beraber ekip içi bireylerin iş doyumu ve memnuniyeti de olumlu yönde artmaktadır. Bu sektörün içinde yer alan perfüzyonistler kalp cerrahisi ekibinde yer almaktadır. Bu ekipte yer alan kalp cerrahı, anestezi uzmanı ve teknikeri perfüzyonistle beraber ortak çalışma alanları içinde yer almaktadır. Perfüzyonistlerin kalp cerrahisi gibi yüksek risk barındıran ameliyatlarda rol alması, hastaya soğukkanlı bir şekilde müdahalede bulunması, çalışma yöntemi, ekibiyle uyumu ve ekip içi iyi bir iletişime sahip olması mesleğin ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Bu durum diğer ekip üyelerinde bir düşünce ve algı oluşturmaktadır. Çünkü usta-çırak ilişkisiyle belirli düzeye gelmiş perfüzyonistlerin, eğitim standartlarının yükselmesi ekip üyelerinin ne şekilde bir algı oluşturacağı merak konusu haline gelmiştir. 2016-2017 yılları arasında Türkiye' de yapmış olduğumuz çalışmada, kalp cerrahisi ekip üyelerinin (kalp cerrahı, anestezi uzmanı ve teknikeri) perfüzyonistlerle ilgili algı ve düşüncelerinin tespiti hedeflenmiştir. İş doyumu ölçeğinden esinlenerek hazırlanılan anket değerlendirmemiz, iş doyumu ve demografik bilgiden oluşan toplamda 49 soru içermektedir. Araştırmamız gönüllü katılımcılardan oluşan 100 kalp cerrahı, 100 anestezi uzmanı ve teknikeri ile yapılmış olup, elektronik posta yolu ve yüz yüze görüşme yapılarak anket formu uygulatılmıştır. Çalışma sonuçlarına baktığımızda, belirleyici etmenlerin; katılımcıların gelir düzeyi, almış oldukları öğrenim düzeyi, bağlı oldukları kurum ve yönetici, çalıştığı mesai saatleri ve mesleki deneyimleri olduğu saptanmış ve perfüzyonist algısıyla ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the past, the profession of perfusionist took part in the team with master-apprentice relationship. Later certificate programs developed and professional law has been changed, so educated perfusionist joined the team. This was the most important step of this profession. In the healthcare sector, teams consist of multi-field professions and workers are labor-intensive and self-sacrifice. Communications, awareness, decision-making ability and perception of individuals for each other within the team improves success. With this success job satisfaction of individuals increase. Perfusionist takes part in cardiovascular surgery team. In this team heart surgeon, anesthesiologist and anesthesia technician works with perfusionist. Perfusionists takes part in high-risk operations such as cardiac surgery, has to be interfere with the patient in a calm manner, has to have good communication within team. All of these shows how important this profession is. This creates a sense of perception among the other team members. And after the evolution of perfusion education has become a curiosity about how the members of the team will perceive it. In our study we aim that determine of perceptions and beliefs of cardiac surgery team (heart surgeon, anesthesiologist and anesthesia technician) about perfusionists. This study was held in Turkey between 2016-2017. We evaluate the survey based on job satisfaction scale. The survey contains 49 questions total which evaluates job satisfaction and demographic information. Our research consists of 100 volunteers heart surgeon and 100 volunteers anesthesiologist and anesthesia technician. Questionnaire form was applied by e-mail and face-to-face interview. According to the study results, determinants of perception is found to be related to income rate, level of education, institution and manager they are affiliated with, work hours and professional experiences and it was associated with perfusionist perception.