Kardiyak cerrahi geçiren hastalarda rıfle, akın ve kdıgo sınıflamalarının karşılaştırılması
Comparison of rifle, akin and kdigo classes in patients with cardiac surgery
- Tez No: 471504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU AÇIKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, Kardiyak cerrahi, Hastane mortalitesi, Acute renal injury, Cardiac surgery, Hospital mortality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve amaç: KPB sonrası oluşan akut böbrek hasarı (ABH), sık görülmektedir ve bu durum postoperatif erken ve geç dönem sonuçlar üzerinde ciddi etkiler oluşturmaktadır. Bu çalışmada KPB eşliğinde kardiyovasküler cerrahi geçiren hastalarda RIFLE, KDIGO ve AKIN sınıflamaları ile ABH insidansı, mortalite ile olan ilişkisinin saptanması ve bu üç sınıflamanın karşılaşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç - yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde 01.01.2011 ve 31.12.2015 tarihleri arasında KPB eşliğinde kardiyovasküler cerrahi geçiren ve sonrasında Kalp Damar Cerrahisi yoğun bakımda izlenen hastaların dosyaları retrospektrif olarak incelenerek 402 hastadan 353 hasta çalışmaya dahil edildi. Araştırmaya dahil edilen her hastanın operasyon öncesi demografik bilgileri, operasyon tipi, hemoglobin, hemotokrit düzeyleri, kreatinin değerleri kaydedildi. Postoperatif dönemde serum kreatinin değeri ve idrar çıkış miktarı kullanılarak günlük olarak RIFLE, KDIGO ve AKIN skoru belirlendi. Verilerin değerlendirilmesinde ROC analizi ve Logistik Regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma grubumuzda KDIGO ve AKIN sınıflamalarına göre %28.6'sının RIFLE sınıflamasına göre ise %29.4'ünün herhangi bir ABY evresinde olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda RİFLE, AKIN ve KDIGO sınıflamalarına göre böbrek yetmezliği gelişimi ile ileri yaş, CABG ve kapak cerrahisinin birlikte yapılması, uzun pompa süresi, düşük preoperatif hemoglobin düzeyi, yüksek bazal kreatinin değeri, yüksek peroperatif kan transfüzyonu, uzun süre yoğun bakımda kalış arasında anlamlı ilişki olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda hastane mortalitesinin tahmininde ROC eğrisi altındaki alan RIFLE, AKIN ve KDIGO sınıflamaları için sırasıyla benzer şekilde 0.956, 0.957, 0.956 olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda RIFLE, AKIN ve KDIGO sınıflamaları arasında mortalite tahmininde anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Acute Kidney Injury after cardiac surgery is common and has serious effects on postoperative early and late outcomes. In this study, it was aimed to determine of the using RIFLE, AKIN, and KDIGO diagnostic classifications for acute renal injury incidence and the relationship between the incidence of acute renal injury and mortality, and the comparison of these three classifications. Methods: Patients who underwent cardiovascular surgery under CPB between 01.01.2011 and 31.12.2015 at Manisa Celal Bayar University Medical Faculty Cardiovascular Surgery Clinic were examined retrospectively and 353 patients from 402 patients were included in the study. Preoperative demographic information, operation type, hemoglobin, hematocrit levels, and creatinine values of each patient were recorded. RIFLE, KDIGO and AKIN score were determined daily using serum creatinine value and urine output in the postoperative period. ROC analysis and Logistic regression analysis were used in the evaluation of the data. Results: According to the KDIGO, AKIN classification and RIFLE classification of the research group respectıvely were found to be 28.6%, 29.4% in any AKI stage. According to RIFLE, AKIN and KDIGO classifications in our study, there was a significant relationship between the development of renal injury and advanced age, combined CABG and valve surgeon, long pump duration, low preoperative hemoglobin level, high baseline creatinine value, high perioperative blood transfusion and long term intensive care unit. The area under the receiver operating characteristic curve for hospital mortality was similarly found to be 0.956, 0.957, 0.956 for the RIFLE, AKIN and KDIGO classifications respectively. Conclusion: In our study, there was no significant difference in mortality estimation between RIFLE, AKIN and KDIGO classifications.