Kardiyak cerrahi geçiren hastalarda, preoperatif serum homosistein düzeylerinin, akut böbrek yetmezliği, serebrovasküler olay, mezenterik iskemi ve derin ven trombozu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Relationship between preoperative serum homocysteine levels and acute renal failure, cerebrovascular events, mesenteric ıschemia, deep venous thrombosis in patients had cardiac surgery
  1. Tez No: 297270
  2. Yazar: AHMET ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN PAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperhomosisteinemi, kardiyak cerrahi, akut böbrek yetmezliği, serebrovasküler olay, derin ven trombozu, mezenterik iskemi, Hyperhomocysteinemia, cardiac surgery, acute renal failure, cerebrovascular event, deep venous thrombosis, mesenteric ischemia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Serum homosistein yüksekliği, vasküler hastalıklar açısından bağımsız bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Hiperhomosisteineminin (HHS) böbrek yetmezliği, inme ve tromboembolik olaylar üzerine olan etkisini araştıran birçok çalışma mevcuttur. Ancak HHS ile kardiyopulmoner bypass (KPB) eşliğinde yapılan kardiyak cerrahi sonrası akut böbrek yetmezliği (ABY), serebrovasküler olay (SVO), derin ven trombozu (DVT) ve mezenterik iskemi (Mİ) arasında ilişki olup olmadığına dair veriler yeterli değildir. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde kardiyak cerrahi geçiren 40 hastada preoperatif homosistein düzeyi ölçüldü. Hastaların 21'inde (% 52,5) homosistein düzeyi 15 mmol/L'nin üzerinde tespit edildi. (ortalama 18,6±10,15 mmol/L) Olgulardan 26'sına (% 65) koroner arter bypass cerrahisi, 4'üne (% 10) aort valve replasmanı (AVR), 3'üne (% 7,5) mitral valve replasmanı (MVR), 2'sine (% 5) Bentall operasyonu, 1'ine (%2,5) AVR ve trikuspit valve replasmanı (TVR), 1'ine (%2,5) MVR ve TVR, 1'ine (% 2,5) TVR, 1'ine (% 2,5) pulmoner valve replasmanı (PVR) ameliyatı yapıldı. 1 hasta ise (% 2,5) sol atrial miksoma nedeniyle opere edildi. ABY açısından değerlendirme yapıldığında, homosistein düzeyi yüksek olan grupta böbrek fonksiyonlarında belirgin bozulma gözlendi. Postoperatif dönemde 4 hastada SVO, 2 hastada DVT gözlendi. Çalışmaya dahil edilen hastalar arasında postoperatif dönemde Mİ açısından pozitif bulgu saptanmadı. Elde edilen veriler doğrultusunda, homosistein düzeyi ile incelenen parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ancak HHS olgularında, böbrek fonksiyon testlerinde bozulma ve SVO görülme sıklığında artış olması, önceki çalışmaları desteklemektedir. Bununla birlikte homosisteinin, kardiyak cerrahide postoperatif major komplikasyonlar için risk faktörü olarak kullanımını destekleyecek ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Increased level of serum homocysteine is accepted as an independent risk factor for vascular diseases. There are number of studies that investigated effect of hyperhomocysteinemia (HHC) on renal failure, stroke and thromboembolic events. However, yet, there is little literature about effect of HHC on acute renal failure (ARF), cerebrovascular events (CVE), deep venous thrombosis (DVT) and mesenteric ischemia (MI) associated with cardiac surgery. In this study, preoperative homocysteine levels of 40 patients who had cardiac surgery in Hacettepe University School of Medicine were measured. Homocysteine levels were above 15 mmol/l (mean 18.6±10.15 mmol/l) in 21 of patients (52.5 %). Included cases in the study had following operations: 26 of patients (65%) had coronary artery bypass surgery, 4 of patients (10%) had aortic valve replacement (AVR), 3 of patients (7.5%) had mitral valve replacement (MVR), 2 of patients (5%) had Bentall procedure, 1 of patients (2.5%) had AVR and tricuspid valve replacement (TVR), 1 of patients (2.5%) had MVR and TVR, 1 of patients (2.5%) had TVR, 1 of patients (2.5%) had pulmonary valve replacement (PVR). And another 1 patient (2.5%) had left atrial myxoma excision. In patients with high homocysteine levels, it was found that renal function tests were deteriorated. Moreover, in post-operative period 4 patients had CVE and 2 patients had DVT. There were no cases that had MI in the postoperative period. According to data, there was no statistically significant relationship between homocysteine levels and analyzed parameters. However, in our study, as shown in previous studies, renal function tests were deteriorated and incidence of CVE was increased in patients with HHC. As a result, It is obvious that there is still need for large scale studies investigating relationship between homocysteine and post-operative major complications in cardiac surgery.