Fetüsün oksiput posterior pozisyonda olduğu doğumlarda anne pozisyonunun doğum sürecine etkisi
The effect of maternal position on labour progression when the fetus occiput posterior position in delivery
- Tez No: 471553
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum pozisyonu, fetal malpozisyon, oksiput posterior duruş, Delivery positions, fetal malposition, occiput posterior stance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, fetüsün oksiput posterior pozisyonda olduğu doğumlarda anne pozisyonunun doğum eyleminin ilerleyişine etkisini belirlemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma Temmuz 2014-2015 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir hastaneye doğum yapmak üzere başvuran fetüsün oksiput posterior pozisyonda olduğu, araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 148 gebe ile yürütüldü. Gebeler girişim ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı (n=72). Girişim grubuna, oksiputun olduğu yön boyunca yan yatış pozisyonu 20 dk, secde pozisyonu 15 dk, yatak başına doğru eğilerek durma (dinlenme) 10 dk, ardından oksiputun olduğu yön tarafında yan yatış pozisyonu 20 dk verildi. Kontrol grubunda yer alan gebelere ise rutin doğumhanede uygulanan izlem yapıldı. Girişim grubundaki gebelerin servikal dilatasyon 3,87±1,56 cm, servikal efasman %61,71±11,24, hodge düzlemine göre baş seviyesi -2,46±0,92, %67,1'inin (n=51) posh açık bunların %88,2'sinin amniyos sıvısı berrak idi. Kontrol grubundaki gebelerin servikal dilatasyon 2,47±1,64 cm, servikal efasman %52,64±12,33, hodge düzlemine göre baş seviyesi -2,74±0,75, gebelerin %37,5'i (n=27) posh açık olanlarında %92,6'sında amniyon sıvısı berrak idi. Girişim grubunda uygulanan pozisyon sonrası servikal dilatasyon 5,33±1,99 cm, servikal efasman %70,39±13,80, hodge düzlemine göre baş seviyesi -1,63±1,11 ve gebelerin %85,5'inin (n=65) posh açıkdı. Bunların %86,2'si (n=56) amniyos sıvısı berrakdı. Kontrol grubunun 1 saat sonraki vajinal tuşe bulguları ise servikal dilatasyon 3,14±1,79 cm, servikal efasman %56,39±13,46, hodge düzlemine göre baş seviyesi -2,54±0,99 ve gebelerin %62,5'i (n=45) posh açık olanlarında %88,9'nun amniyon sıvısı berrak idi. Pozisyon sonrası girişim grubundaki gebelerin %51,31'i (n=39) OA, %21,05'i (n=16) OT pozisyona dönmüştü. Kontrol grubunda ise bir gebe OA, 10 gebede OT pozisyonda idi. Girişim ve kontrol grubu pozisyon sonrası değerlendirmeler açısından karşılaştırıldığında dilatasyon, efasman, baş seviyesi, baş pozisyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklıydı. Pozisyon verilen girişim grubundaki daha fazla sayıda gebede kontrol grubuna kıyasla baş pozisyonları anteriora dönmüştü ve doğum eylemi daha hızlı ilerlemekteydi. Fetüsün oksiput posterior pozisyonda olduğu doğumlarda, gebeye yukarıda belirtilen pozisyonların uygulanması doğum eyleminin ilerleyişini kolaylaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is randomized controlled trial that to evaluate the effect of maternal position on labour progression when the fetüs is occiput posterior position in delivery. Research had been carried out with 148 gravidas who had accept to participate the search when they had applied to the private hospital to labor and the fetüs had been on occiput posterior position between July 2014-2015. Gravidas had been seperated into two groups as tentative attempt and control groups (n=72). Tentative attempt group had been requested to be side-lying position as the same direction along occiput during 20 minutes then prostrate position for 15 minutes, lean forward to bedside for 10 minutes (rest position) finally they had been requested to be side-lying position for 20 minutes again. Other gravidas in control group had been liable to routine deliveryroom observation. The cervical dilatation of the gravidas in tentative attempt was 3,87±1,56 cm, cervical effacement was %61,76±11,24, head level due to hodge plane was -2,46±0,92 and %67,1 of gravidas (n=51) posh open and also %88,2 of these gravidas amniotic fluid was clear. The cervical dilatation of the gravidas in control group was 2,47±1,64 cm. cervical effacement was %52,64±12,33, head level due to hodge plane was -2,74±0,75 and %37,5 of gravidas amniotic fluid was clear. After applied positions to gravidas in tentative attempt group was 5,33±1,99 cm, cervical effacement was %70,39±13,80, head level due to hodge plane was -1,63±1,11 and %85,5 of gravidas (n=65) posh open and also %86,2 of these gravidas (n=56) amniotic fluid was clear. One hour later the vaginal touch symptoms of the gravitas in control group, cervical dilatation 3,14±1,79 cm, cervical effacement was %56,39± 13,46, head level due to hodge plane 2,54±0,99 and %62,5 (n=45) of gravidas posh open and also %88,9 of these gravidas amniotic fluid was clear. After applied positions to gravidas in tentative attempt group %51,31 (n=39) gravidas had became OA and %21,05 (n=16) gravidas had became OT. Also only one gravida was OA and 10 gravidas were OT positions in control group. When the appreciations are composed to after changing positions of gravidas in tentative attempt group and gravidas in control group with regard to dilatation, effacement, head level, head position, there ara statistically significiant differences between two groups. There had been more gravidas in tentative group who had became occiput anterior than gravidas in control group and labor had been gone faster than the other control group. If these positions are applied at deliveries in which the fetüs are occiput posterior positions it makes labor easy to go on.