Sağlık kuruluşlarında yöneticilerin otoriter ve demokratik liderlik davranışlarının çalışanların motivasyonu üzerindeki etkileri
The effects of autocratic and democratic leadership behaviors of the managers in health organizations on the motivation of the employees
- Tez No: 471559
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAKİZE YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Motivasyon, Otokratik Liderlik, Demokratik Liderlik, Liderlik Motivasyon İlişkisi, Leadership, Motivation, Autocratic Leadership, Democratic Leadership, Leadership and Motivation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Teknolojideki gelişmeler ve artan rekabet koşulları işletmelerinin hedeflerine ulaşmasında yönetici faktörünü önemli hale getirmiştir. Günümüzde artık üstünlüğü belirleyen sadece doğal ve maddi kaynaklar değil aynı zamanda bu kaynakları etkili ve verimli kullanabilecek insan gücüdür. Yetenekli insanları bir araya getirerek motive etmede izlenen yaklaşım teknoloji kadar önemlidir. Bu nedenle iş dünyası insan sermayesi yönetimine oldukça önem vermektedir. Sağlık sektöründeki yöneticilerin liderlik özelliğine sahip kişiler olması ve çalışanların motivasyonuna önem vermesi gerekmektedir. Kitlelere yön veren ve onları arkalarından sürükleyen lider, üyeleri arasında güçlü bir motivasyon oluşturarak örgütün amaçlarına ulaşmasında ve rekabet üstünlüğü sağlamasında etkili olacaktır. Bu çalışmanın amacı, hastane idari çalışanlarının yöneticilerini demokratik ve otokratik liderlik tiplerinden hangisiyle ilişkilendirdiklerine dair algıları ve algılanan liderlik tipiyle çalışanların motivasyonları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul ili Avrupa bölgesinde yer alan iki vakıf üniversite hastanesinde çalışan 384 idari personel üzerinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi, SPSS programında yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, demokratik ve otokratik liderlik davranışlarının motivasyon üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
By means of technological developments and increasing competition conditions, manager factor have become important in reaching the targets of enterprises. Nowadays, determining the superiority is not only natural and material resources but also human power that can use these resources effectively and efficiently. The approach to motivating and bringing together talented people is as important as technology. Because of that, the business world gives a great importance to human capital management. Managers in the healthcare sector must have leadership qualities and they need to care for the motivation of employees. The leader who guides the masses and drifts them will create a strong motivation among the members. This will be effective in achieving organizational goals and competitive advantages. The purpose of this study is to examine the relationship between hospital managers' democratic and autocratic leadership styles and the relationship between employee motivation and perceived leadership style. In accordance with this purpose, a survey was conducted on 384 administrative staff working in two private university hospitals located in European side of Istanbul. Analysis of the data is done with the SSPS program. As a result of the work, it has been determined that democratic and autocratic leadership behaviors have an effect on motivation.