Üniversite öğrencilerinde mimik kaslarına uygulanan proprioseptif nöromusküler fasilitasyon yönteminin duygu durum seviyesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of the proprioceptive neuromuscular facilitation method on the emotional mood level and quality of li̇ve in the university students
  1. Tez No: 471561
  2. Yazar: MÜNİRE YÜCEKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional state level, Depression level, Mimic muscles, Proprioceptive neuromuscular facilitation, Quality of life 3 3. GİRİŞ VE AMAÇ İnsanlar arası iletişim, insanların birbirlerine bilinçli
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmanın amacı; 18-30 yaş arası üniversite öğrencilerinin mimik kaslarına uygulanan Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon (PNF) programının duygu durum seviyeleri ve yaşam kaliteleri üzerine etkisini araştırmaktı. Çalışmaya herhangi bir psikolojik rahatsızlık tanısı konmamış, kadın üniversite öğrencileri dahil edildi. Katılımcılar iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (Grup 1)'e herhangi bir tedavi programı uygulanmadı. 6 hafta arayla Sosyodemografik Değerlendirme Formu, Beck Depresyon, Beck Umutsuzluk ve SF-36 Ölçekleri uygulandı. Grup 2'ye ise 6 hafta boyunca, haftada 3 gün 15'er dakika mimik kaslarına PNF programı uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası sosyodemografik değerlendirme formu, Beck Depresyon, Beck Umutsuzluk, SF-36 Ölçekleri ve memnuniyet anketi uygulandı. İstatistiksel analizler sonucunda Grup 2'nin Beck Depresyon skorunun azaldığı, SF-36 Ölçeğinin ağrı alt skorunda ve duygu durum seviyesinde artışın meydana geldiği tespit edildi (p0.05). Gruplar arası karşılaştırmada ise Grup1 ile Grup 2'nin Beck Depresyon ve Beck Umutsuzluk skorlarında herhangi bir farklılık görülmedi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) program applied on mimic muscles in university students aged between 18 and 30, on their mood levels and quality of life. Female university students were included in the study and none of them was diagnosed with psychological illness. Subjects were divided into two groups. (Control Group) Group 1 did not receive any treatment programs. Sociodemographic Evaluation Form, Beck Depression, Beck Hopelessness and Sf-36 Scales were applied with 6 weeks interval. On the other hand, PNF program was applied to mimic muscles for 6 weeks; 3 days a week for 15 minutes for Group 2. Before and after the treatment, sociodemographic evaluation form, Beck Depression, Beck Hopelessness, Sf-36 Scales and Satisfaction Questionnaire were applied. Statistical analyzes showed that there were a decrease in Beck Depression Scale scores of the Group 2, and increase in the pain subscale of Sf- 36 Scale and the level of the emotional state scores (p 0.05). There was no statistically significant difference in Beck Depression and Beck Hopelessness Scores between Group 1 and Group 2. In addition it was showed that Beck Depression score was negatively related to emotional state level in the experimental group. In our study, it was concluded that the PNF program affected the level of emotional state, increasing it positively and the method decreased the level of depression with healthy women. We think that new studies should be carried out in this regard and the they can give more effective results when applied on psychologically diagnosed groups such as depression.