Biomechanical impact of implant angulation and length on pterygoid-supported all-on-four configurations: A finite element study
Pterygoid implant destekli all-on-four konfigürasyonlarında implant açısı ve uzunluğunun biyomekanik etkisi: Bir sonlu elemanlar çalışması
  1. Tez No: 961209
  2. Yazar: CAN KARAKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA ÖZÇAKIR TOMRUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, pterygoid implant, açılı implant, uzun implant, All-on-4 MeSH Terimleri: Dental İmplantlar*, Dental Protez Tasarımı, İmplant Destekli Dental Protez, Dental Stres Analizi, Sonlu Elemanlar Analizi, Maksilla, finite element analysis, implant, pterygoid implants, angled implant, long implant Mesch Terms: Dental Implants*, Dental Prosthesis Design, Dental Prosthesis, Implant-Supported, Dental Stress Analysis, Finite Element Analysis, Mandible
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Klinik çalışmalar, pterygoid implantların atrofik posterior maksillanın rehabilitasyonunda etkili bir alternatif sunduğunu göstermiştir; ancak bu implantların biyomekanik davranışları üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, All-on-Four konsepti dahilinde farklı posterior implant açılarının ve ikinci molar bölgesine yerleştirilen farklı uzunluktaki pterygoid implantların çevre kemikte oluşturduğu gerilim dağılımını, sonlu elemanlar analizi (FEA) yöntemiyle değerlendirmektir. Yöntem: FEA modeli üzerinde, 2 ve 5 numaralı diş bölgelerine standart dental implantlar, 7 numaralı diş bölgesine ise 4×13 mm ve 4×18 mm olmak üzere iki farklı uzunlukta pterygoid implantlar yerleştirilmiştir. 5 numaralı bölgedeki posterior implantlar sırasıyla 90°, 30° ve 17° açılarla yerleştirilmiştir. İki farklı yükleme senaryosu modellenmiştir: (1) 2, 5 ve 7 numaralı bölgelere bilateral 150 N aksiyel yük uygulanması; (2) aynı bölgelere 150 N aksiyel + 50 N lateral kuvvet uygulanması. Tüm modellerde Nobel Speedy Groovy implantları (4×10 mm) kullanılmıştır. Materyal özellikleri elastik modül ve Poisson oranı baz alınarak doğrusal olarak tanımlanmıştır. Von Mises gerilme ve maksimum asal gerinim dağılımları tüm modeller için analiz edilmiştir. Bulgular: Dikey posterior implantlar ve 4×18 mm uzunluğunda pterygoid implant içeren Model 2, tüm senaryolarda en düşük gerilme değerlerini göstermiştir. 30° açılı posterior implantlar ve daha kısa pterygoid implant (4×13 mm) içeren Model 5 ise en yüksek stres seviyelerini üretmiştir. Sonuç: Dikey olarak rezorbe olmuş maksillada, All-on-Four konsepti klinik olarak uygulanabilir bir yaklaşım olmakla birlikte, uzun pterygoid implantların kullanımı destek kemikteki biyomekanik stresi anlamlı şekilde azaltmaktadır. Bu çalışma, posterior desteğin pterygoid bölgeye doğru uzatılmasının, klinik başarıyı artırmak adına mekanik açıdan avantaj sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although clinical studies have demonstrated that pterygoid implants represent an effective alternative for rehabilitating the atrophic posterior maxilla, limited evidence exists regarding their biomechanical behavior. This study aimed to evaluate the stress distribution in the surrounding maxillary bone using the finite element analysis (FEA) method, by analyzing the effects of varying posterior implant angulations in the All-on-4 concept, together with pterygoid implants of different lengths placed in the second molar region. Methods: Standard dental implants were placed at tooth regions 2 and 5, while pterygoid implants of two different lengths (4×13 mm and 4×18 mm) were placed at region 7 in a 3D maxillary bone model. Posterior implants at region 5 were inserted at angulations of 90°, 30°, and 17°. Two loading scenarios were simulated: (1) axial loading with 150 N applied bilaterally at regions 2, 5, and 7; and (2) combined axial (150 N) and lateral (50 N) loading. All models used Nobel Speedy Groovy implants (4×10 mm) at regions 2 and 5, and 45°-angled pterygoid implants (4×13 mm and 4×18 mm) at region 7. Material properties were defined linearly, based on elastic modulus and Poisson's ratio. Von Mises stress and maximum principal strain distributions were calculated and compared across all models. Results: Model 2, which included vertically aligned implants and longer pterygoid implants (4×18 mm), exhibited the lowest stress levels in the bone, implants, and prosthetic substructure. Model 5, featuring angled posterior implants and shorter pterygoid implants (4×13 mm), demonstrated the highest stress values under both loading scenarios. Conclusion: In vertically resorbed maxillae, while the All-on-Four concept remains a clinically feasible strategy, the addition of longer pterygoid implants significantly reduces biomechanical stress on the supporting bone. These findings support the biomechanical advantage of bicortical engagement through extended pterygoid implant placement.