Acil servise başvuran 65 yaş ve üstü hastalarda, vena cava inferiorun, göz segmentlerinin ve optik sinir kılıf çapının ultrasonografik ölçümlerinin klinik dehidratasyon bulguları ile korelasyonu
Correlation by ultrasonographic measurements of vena cava inferior, eye segments and optic nerve shelf calculators in 65 years and above patients with clinical dehydration applying emergency service
- Tez No: 471638
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET CAN GİRGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Dehidratasyon, Kaval indeks, Göz ultrasonu, Dehydration, Caval index, Ocular ultrasound
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmanın ana amacı acil servise başvuran 65 yaş ve üstü hastalarda, vena cava inferiorun solunumsal çap varyasyonlarının, göz segmentlerinin ve optik sinir kılıf çapının biyometrik ultrasonografik ölçümlerinin klinik dehidratasyon bulguları ile korelasyonunun değerlendirilmesidir. Yöntem: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine 15.05.2016 ile 30.05.2017 tarihleri arasında başvuran dörde bir tabakalı seçime göre çalışma evrenine uyan 65 yaş ve üstü 160 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalardan dışlama kriterlerini bulundurmayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 113 hasta (%70) analiz edildi. Hastalar acil servise başvurduktan sonra primer hekimi tarafından değerlendirildi. Hastalar ilk hekimi değerlendirdikten sonra klinik olarak dehidratasyon mevcut veya mevcut değil olarak sınıflandırıldı. Hastaların çalışmada bulunan farklı bir hekim tarafından ultrason ile göz segmentleri, optik sinir kılıf çapının biyometrik ölçümü ve VCİ ölçümleri yapıldı. Hastaların ultrason bulguları ve dehidratasyon varlığı arasındaki ilişki analiz edildi. İstatistiksel alfa anlamlılık seviyesi p0,05). Klinik dehidratasyon bulguları bulunan ve bulunmayan hastaların VCİ maksimum, VCİ minimum ve kaval indeks ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edildi (t test; sırasıyla p: 0,004, p 0,05). Serum ozmolaritesi ≥295 mOsm/L olan hastalar laboratuvar olarak dehidrate kabul edildiğinde (sıvı kaybına bağlı dehidratasyon) klinik olarak dehidratasyon kabul edilen hastaların laboratuvar olarak dehidrate bulunmasını göstermesi açısından sensitivitesi %66,7, spesifitesi %57,1, PPD %30,8, NPD %85,7 olarak saptandı. Sonuç: Yaşlı hastalarda ultrasonografik olarak ölçülen göz segmentleri, optik sinir kılıf çapı ve VCİ değerleri klinik ve laboratuvar değerlerine göre dehidratasyon tanısını doğrulamakta yetersizdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main objective of the study is to evaluate the correlation between ultrasonographic measurements of respiratory diameter variations of vena cava inferior, biometric eye segments and optic nerve sheath diameter with clinical dehydration findings in patients age of 65 years and over who admitted to emergency department. Method: A total of 160 patients aged 65 years and over who were admitted to the Emergency Medicine Clinic of Istanbul Training and Research Hospital between 15.05.2016 and 30.05.2017 were included in the study. 113 patients (70%) who did not have exclusion criteria and who agreed to participate in the study were analyzed. Patients were assessed by the primary physician after admission to the emergency room. Clinical dehydration was classified as present or absent after the first physician evaluated the patient. Biometric measurements of the segments of the eyes, optic nerve sheath diameter and IVC measurements were performed via ultrasound by a different physician in the study of the patients. The relationship between the ultrasonographic findings of the patients and the presence of dehydration was analyzed. Statistical significance level of alpha was accepted as p 0,05 for all). There was a statistically significant difference between IVC maximum, IVC minimum and caval index averages of patients with and without clinical dehydration findings (t test: p: 0,004, p 0,05 for all). Sensitivity was determined as 66.7%, specificity was 57.1%, PPD was 30.8% and NPD was 85.7% in terms of showing dehydration in laboratory (Posm ≥300 mOsm/L) as clinically dehydrated patients. Conclusion: In elderly patients, ultrasonographically measured eye segments, optic nerve sheath diameter and caval index values are inadequate in confirming the diagnosis of dehydration according to clinical and laboratory values.