Acil serviste akut böbrek yetmezliği tanısı alan olguların prospektif analizi
Prospective analysis of cases of emergency service acute renal failure diagnosis
  1. Tez No: 471639
  2. Yazar: ÖMER FARUK DOĞU
  3. Danışmanlar: UZMAN MÜGE GÜLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek yetmezliği, acil servis, etyoloji, risk faktörleri, Acute kidney failure, emergency department, etiology, risk factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Akut böbrek yetmezliği (ABY) günümüzde giderek artan sıklıkta görülen, böbrek fonksiyonlarında hızlı bir bozulma ile giden, mortalite ve morbiditesi yüksek bir klinik problemdir. Bu çalışmada acil servisimizde akut böbrek yetmezliği tanısı konulan hastaların demografik özelliklerinin, başvuru şikayetlerinin, ABY' ye sebep olan etyolojik nedenlerin, kolaylaştırıcı faktörlerin ve kronik böbrek yetmezliğine ilerleme oranının tespit edilmesini amaçlandık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.05.2016-30.04.2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği' ne başvuran 18 yaş üzeri olan ve öncesinde böbrek hastalığı öyküsü olmayan çeşitli etyolojilerle hastaneye yatan hastaları inceledik. Hastalar hastaneye başvuru şikayetleri, yaşı, komorbid hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, yattıkları servis, yatış süreleri, kronik böbrek hastalığı ya da kronik böbrek yetmezliğine ilerleyip ilerlemediği ve hastaneden sonlanım durumuna göre sınıflandırıldı. Bulgular: Çalışmaya 437 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %53,1'i (n=232) erkek, %46,9'u (n= 205) kadındı. Hastaların %59,5' i (n=260) normal böbrek fonksiyon testleriyle, %29,2' si (n=128) haliyle taburcu edildi. %10,3 (n=45) hasta exitus oldu. %0,9 (n=4) hasta bir üst merkeze sevk edildi. En çok yatış yapılan klinik %44,8 (n=196) hasta ile dahiliye kliniği oldu. Hastaların %94,1'ine (n=411) medikal tedavi verilirken, %5,9'una (n=26) hemodiyaliz tedavisi verildi. Sonuç: Akut böbrek yetmezliği tanısı alan hastaların etiyolojilerinin belirlenmesi, risk altındaki kişileri ortaya çıkarmak, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınabilmesi, erken tedavi edilip KBY gelişiminin önüne geçilmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Acute kidney failure (AKF) is a clinical problem with a high rate of mortality and morbidity, with a rapid deterioration of renal functions, which is increasingly common nowadays. In this study, for the patients with acute kidney failure diagnosed in our emergency department, it was aimed to determine their demographic characteristics, complaints, the etiologic causes of AKF, facilitating factors, and the rate of progression to chronic renal failure. Materials and Methods: We studied patients who were admitted to Health Sciences University, Adana Numune Education and Research Hospital, Adult Emergency Medicine Clinic between the dates of 01.05.2016 - 30.04.2017 with various etiologists who were 18 years old and older and who had no history of kidney disease before. Patients were classified according to their complaints, age, comorbid diseases, drugs they used, their services, length of stay, chronic kidney disease or progression to chronic kidney failure and termination status from the hospital. Results: 437 patients were included in the study. 53.1% (n=232) of the patients included in the study were male and 46.9% (n=205) were female. 59.5% (n=260) of the patients were discharged with normal renal functions and 29.2% (n=128) were discharged with in their current states. There was exitus in 45 patients (59.5%). 0.9% (n=4) patients were referred to a specialized clinic. The most hospitalized clinic was the internal medicine clinic with 44.8% (n=196) of the patients. While 94.1% (n=411) of the patients were given medical treatment, 5.9% (n=26) of the patients got hemodialysis treatment. Conclusions: The identification of the etiology of patients with acute kidney failure is important in terms of identifying those at risk, taking preventive and preventive measures, early treatment and prevention of CRF development.