Obsesif kompulsif bozukluk ve retinal sinir lifi tabakası ilişkisi
Relationship between obsessive compulsive disorder and retinal nerve fiber layer
- Tez No: 471648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER AKİL ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, retinal sinir lifi tabakası, optik koherens tomografi, Obsessive compulsive disorder, retinal nerve fiber layer, optical coherence tomography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çeşitli nöropsikiyatrik hastalıklarda retinadaki yapısal değişikliğin incelendiği birtakım çalışmalar olsa da obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile retinal sinir lifi tabakası (RSLT) ve ganglion hücre tabakası (GHT) arasındaki ilişki henüz araştırılmamıştır. Bu çalışmada OKB ile RSLT ve GHT kalınlığı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran 30 OKB hastası ile yaş ve cinsiyet uyumlu 29 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Kontrol grubuna sosyodemografik veri formu verildi. OKB grubuna sosyodemografik ve klinik veri formu verildi ve Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (Y-BOCS), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (Ham-D) ve Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (Ham-A) uygulandı. Optik koherens tomografi (SD-OCT) ile tüm katılımcıların RSLT ve GHT kalınlığı ölçümleri yapıldı. Bulgular: OKB grubunda sağ nasal, sol nasal kadranlar, sağ RSLT ortalama, sol RSLT ortalama ve sol GHT kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde daha kalındı. Hastalık süresi, hastalık şiddeti, tedavide kullanılan ilaçlar ve tedavi süresi ile OCT parametreleri arasında anlamlı ilişki saptanmazken, başlangıç yaşı ile sol nasal kadran, sağ RSLT ve ortalama RSLT kalınlığı arasında negatif korelasyon saptandı. Tartışma: OKB hastalarında RSLT'nin kontrol grubuna göre daha kalın olması, OKB patofizyolojisinde rol oynadığı düşünülen inflamatuar süreçle ilişkili olabilir. İnflamatuar belirteçlerin ve nörogörüntülemenin de dahil edileceği daha kapsamlı bir çalışma, OKB ile retina arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Although several studies have examined retinal structural changes in various neuropsychiatric disorders, the relationship between obsessive compulsive disorder (OCD) and retinal nerve fiber layer (RNFL) and ganglion cell layer (GCL) has not yet been investigated. In this study, we aimed to investigate the relationship between OCD and RNFL and GCL thickness. Method: 30 OCD patients, who applied to Psychiatry Outpatient Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital, Saglik Bilimleri University, and 29 healthy volunteers were included in the study. Sociodemographic data form was given to the control group. Sociodemographic and clinical data form was given to OCD group and Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), Hamilton Depression Rating Scale (Ham-D) and Hamilton Anxiety Rating Scale (Ham-A) were administered to OCD patients. Spectral Domain Optical Coherence Tomography (SD-OCT) was used to measure RNFL and GCL thickness of all participants. Results: Left and right nasal quadrants, left and right mean RNFL and left GCL thickness were higher in OCD patients, compared to control group. The age of onset was negatively correlated with left nasal quadrant, right RNFL and mean RNFL thickness, while no significant relationship was found between disease duration, disease severity, medications used and treatment duration and OCT parameters. Conclusion: The thicker RNFL in OCD patients compared to control group may be related to the inflammatory process thought to play a role in OCD pathophysiology. A more comprehensive study involving inflammatory markers and neuroimaging techniques will help to better understand the relationship between OCD and the retina.