65 yaş ve üzeri bireylerde obezitenin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımlılık düzeyine etkisi
- Tez No: 471710
- Danışmanlar: UZMAN GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Günlük yaşam aktiviteleri, obezite, yaşlılık, Activities of daily living, obesity, older age
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Obezite dünya nüfusunun üçte birinden fazlasını etkileyen önlenebilir bir hastalıktır. Yaşlı insanlarda obezite fiziksel işlevdeki düşüşü kötüleştirerek yaşam kalitesini azaltabilmektedir. Bu çalışmamızda; yaşlılarda obez bireylerle obez olmayanlar arasındaki günlük yaşam aktivitelerindeki bağımlılık düzeyi ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mart 2017 tarihinden itibaren SBÜ Şişli Hamidiye Etfal EAH Aile Hekimliğine bağlı polikliniklere başvuran 65 yaş ve üzeri, çalışmaya katılmayı kabul eden 230 kişi çalışmaya dahil edildi. Herhangi bir nedenle (travma, serebrovasküler hastalık vb.) yatağa tam bağımlı olan, bağımlılığa neden olacak engeli olan (görme, mental retardasyon, vb.), ağır psikiyatrik hastalık nedenli günlük aktivitelerini gerçekleştirmek için başkasına bağımlı olanlar çalışmaya alınmadı. Katılımcılara yüz yüze anket yöntemi uygulanarak sosyodemografik özellikleri, temel yaşam aktiviteleri (Barthel İndeksi) ve enstrümental günlük yaşam aktivitelerini (Lawton-Brody testi) değerlendiren sorular yöneltildi. Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve ki-kare testleri kullanılarak verilerin analizleri yapıldı; p≤0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 230 katılımcının 127'si (%55,2) non-obez, 103 kişi (%44,8) obezdi. Yaş ortalaması obez olmayan bireylerde 75,0±7,7, obezlerde 73,3±6,6 olarak hesaplandı. Yaş ilerledikçe obezitenin azaldığı görüldü ve bu fark anlamlı bulundu (p=0,010). Kadınların erkeklere göre anlamlı şekilde daha obez olduğu görüldü (p=0,007). Baston kullanımı obezlerde, obez olmayan bireylere göre anlamlı şekilde daha yüksekti (p=0,040). Temel günlük yaşam aktiviteleri değerlendirildiğinde; obezlerin Barthel İndeksinden aldığı ortalama puan 91,1±18,4 iken obez olmayanların ortalaması 89,3±20,2 idi ve arada istatistiksel anlam yoktu. Enstrümental günlük yaşam aktivitelerinde obez olmayan bireylerin telefonu daha rahatlıkla kullanabildiği ve mali işlerde daha bağımsız olabildikleri bulundu. Bu fark istatistiksel olarak da anlamlıydı (p=0,049; p=0,005). Sonuç: Çalışmamızda obezlerde baston kullanımının anlamlı olarak fazla olması; obezitenin eklem ve hareket bozukluklarına neden olduğunu ve yaşlılıkta yaşam kalitesini negatif etkilediğini gösteren bir bulgudur. Bunun dışında obezitenin temel günlük yaşam aktivitelerini etkilemezken, enstrümental günlük yaşam aktivitelerinden; sadece telefon kullanımı ve para idaresinde bağımlılık yaptığını bulduk.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity is a preventable disease that affects more than one third of the world's population. Obesity in older people can decrease the quality of life by worsening the decline in the physical function. In this study, we aimed to investigate the level of dependency in activities of daily living relationship between obese and non-obese individuals with the elderly. Materials and Methods: Since March 2017, 230 people who applied to the polyclinics affiliated to SBU Şişli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital Family Physcian, who are 65 years of age or older and who accepted to participate in the study have been included the study. Those who are fully dependent on the bed for any reason (such as trauma, cerebrovascular disease, etc.), who have disabilities that will cause addiction (sight, mental retardation, etc.) and who are dependent on others to perform daily activities due to severe psychiatric illness were not taken to study. Participants were asked questions that assessed their sociodemographic characteristics, basic activities of daily living (Barthel Index) and instrumental activities of daily living (Lawton-Brody test) by using the face-to-face survey method. Analysis of data was done by using Mann Whitney U, Kruskal Wallis and chi-square tests; p≤0.05 was accepted as significant. Results: Of the 230 participants who were included in the study, 127 (55.2%) were non-obese, 103 (44.8%) were obese. The mean age was calculated as 75.0 ± 7.7 for non-obese and 73.3 ± 6.6 for obese. As age progressed, obesity decreased and this difference was significant (p = 0.010). Women were significantly more obese than men (p = 0.007). The use of canes was significantly higher in obese than non-obese individuals (p = 0.040). When basic daily living activities are evaluated; the mean score of obese individuals from the Barthel Index was 91.1 ± 18.4, while the mean of the non-obese was 89.3 ± 20.2 and there was no statistical significance. In the instrumental acitivities of daily living; it was found that non-obese individuals could use the phone more easily and be more independent in financial affairs. This difference was also statistically significant (p = 0.049, p = 0.005). viii Conclusions: The use of canes in obesity was significantly higher in our study; a finding that obesity causes joint and movement disorders and negatively affects quality of life in old age. Apart from that; we found that while obesity does not affect the basic daily activities, it was only addicted to phone use and money management from the activities of instrumental daily living.