Keman öğretiminde mikro öğretim tekniğinin öğretme becerilerine etkisi
Effect of micro teaching technique on teaching skills in violin teaching
- Tez No: 471802
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN YAĞIŞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman eğitimi, mikro öğretim, öğretmen adayı görüşleri, Violin education, micro teaching, teacher candidate views
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Öğretmenlik mesleği, bazı kişisel ve mesleki niteliklere sahip olmayı gerektirir. Bu nedenle, öğretmen yetiştiren kurumların en temel amacı iyi öğrenciler yetiştirmek ve mesleğe kazandırmaktır. Öğretmenlik mesleğine ilişkin hangi uzmanlık alanı veya dalı olursa olsun, öğretmenin sahip olduğu kişisel ve meslekî nitelikler eğitim-öğretim sürecinin kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Bu niteliklerin hizmet öncesinde istenilen düzeye çıkartılması öğretmen adaylarının endişe ve kaygılarını ortadan kaldıracaktır. Bu araştırmanın amacı, mikro öğretim tekniğinin, keman öğretmeni adaylarının öğretme becerilerini ne ölçüde ve ne yönde etkilediğini tespit etmektir. Çalışmada, araştırma problemine bağlı olarak nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem uygulanmıştır. Önce nicel veriler toplanmış, daha sonra bu verileri yorumlamak, derinleştirmek ve zenginleştirmek amacıyla nitel verilerin toplanmasına gidilmiştir. Bu amaç doğrultusunda mikro öğretim tekniğinin uygulama süreci Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda bireysel çalgıları keman olan (n=7) öğretmen adayları ve Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü keman (n=7) öğrencileri ile yürütülmüştür. Öğretmen adayları uygulama sürecinde 5'er oturumda 10'ar ders yapmıştır. Bunun nedeni, mikro öğretim tekniğinin“öğret-yeniden öğret”çevriminin uygulanmış olmasıdır. Ders yapan aday, araştırmacı ve diğer öğretmen adayları tarafından gözlenmiş ve“Keman Öğretim Becerisi Gözlem ve Değerlendirme Formu”kullanılarak değerlendirilmiştir. Gözlem formu 3 ayrı boyutta (dersin hazırlık süreci, dersin öğretme-öğrenme süreci, dersin sonuç ve sonraki derse hazırlık süreci) ele alınmış ve toplam 30 maddeden oluşturulmuştur. Gözlem formunun güvenirliğini test etmek amacıyla maddelerin Cronbach-Alfa güvenirlik katsayısı değeri hesaplanmış ve 0,82 olarak tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının gözlem formu yoluyla öğretim becerisi ön testinden aldığı ölçüm puanları ile öğretim becerisi son testinden aldığı ölçüm puanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla“wilcoxon işaretli-sıralar testi”yapılmıştır. Uygulama sürecinin hemen ardından, öğretmen adaylarının, kendi görüşlerine göre bazı sınıf içi öğretmen beceri ve davranışlarının ne yönde etkilendiği ve mikro öğretim tekniğine ilişkin düşünceleri görüşme formu yoluyla tespit edilmiştir. Alınan görüşlere göre mikro öğretim tekniği, öğretmen adaylarının hem genel hem de alana ilişkin becerilerini olumlu yönde etkilemiştir. Ayrıca adaylar, mikro öğretim tekniğini oldukça önemli ve işe yarar bulmuş, bu tekniğin farklı çalgıların öğretim sürecinde de kullanılması gerektiğini ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
Teaching profession requires having some personal and professional qualifications. For this reason, the most basic aim of teacher training institutions is to train good students and to make them profession. Whatever specialization or discipline the teaching profession has, the personal and professional qualifications that the teacher possesses are directly related to the quality of the education and training cycle. The removal of these qualities to the desired level before the service will remove the worries and worries of the teacher candidates. The purpose of this research is to determine the extent to which the micro teaching technique influences the teaching skills of the violin teacher candidates. In the study, a mixed method using quantitative and qualitative data collection methods was applied depending on the research problem. Quantitative data were collected first, and then qualitative data were collected for the purpose of interpreting, deepening and enriching these data. For this purpose, the application process of micro teaching technique was applied to Necmettin Erbakan University Ahmet Keleşoğlu Faculty of Education Fine Arts Education Department Music Education Department and individual instrument violin (n = 7) teacher candidates and Konya Çimento Fine Arts High School Music Department violin (n = 7) students. Teacher candidates have taught 10 lessons in 5 sessions during the implementation process. The reason for this is that the“teach-reteach”cycle of the micro-teaching technique has been applied. The lecturer was observed by the candidate researcher and other teacher candidates and evaluated using“Violin Teaching Ability Observation and Evaluation Form”. Observation form is composed of 3 different dimensions (preparation process, course-learning process, course outcome and preparation process for the next course) in a total of 30 items. In order to test the reliability of the observation form, the Cronbach-Alpha reliability coefficient value of the items was calculated and found to be 0.82.“Wilcoxon signed-rank test”was conducted to determine whether there was a significant difference between the measurement scores obtained by the teacher candidates through the observation form and the measurement scores obtained from the teaching skill post test. Immediately after the implementation period, the opinions of prospective teachers were influenced by their own opinions on some of the teachers' skills and behaviors in the classroom and the thoughts on the micro teaching technique were determined through interview form. According to the views, micro-teaching technique has positive effects on both the general and area-related skills of the teacher candidates. Candidates also found the micro teaching technique to be very important and useful, and that this technique should also be used in the teaching process of different instruments.