How washback operates in macro- and micro-level dynamics of efl teaching in Turkey: Insights from EFL teachers' testing beliefs, literacy and practices
Türkiye'de ölçme ve değerlendirme etkisi İngilizce öğretiminin makro ve mikro dinamiklerinde nasıl faaliyet göstermektedir: İngilizce öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme inançları, Okuryazarlıkları ve uygulamalarına yönelik görüşler
  1. Tez No: 724043
  2. Yazar: FATIMA NUR FİŞNE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SİNAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ölçme ve değerlendirme, ölçme değerlendirme etkisi, ölçme ve değerlendirme uygulamaları, Language testing, washback effect, assessment practices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Ölçme ve değerlendirme, İngilizce öğretiminin önemli bir parçasıdır ve öğretim dinamiklerini farklı şekillerde etkilemektedir. Dil sınavlarının öğretime olan bu etkisine“ölçme ve değerlendirme etkisi”denilmektedir. Ölçme ve değerlendirme etkisi, öğretim dinamikleri, paydaşlar, eğitim sistemi ve toplum ile ilgili kararların şekillenmesinde önemli bir rol oynayan çok boyutlu ve karmaşık bir olgudur. Ölçme ve değerlendirme etkisinin boyutları üzerinde faaliyet gösteren bazı etkin faktörler vardır. Bu çalışma, ölçme ve değerlendirmenin İngilizce öğretimi üzerine olan etkilerini ve bu etkileri meydana getiren makro ve mikro düzey faktörleri keşfetmeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma yöntemi çerçevesine durum çalışması araştırma deseni benimsenmiştir. Araştırmada ilkokullar, ortaokullar ve liseler olmak üzere üç temel durum ve öğretmen temelli ölçme ve merkezi sınavlar olmak üzere her bir durum için iki analiz birimi bulunmaktadır. Nitel veri, MEB'de görev yapan 25 İngilizce öğretmeninden ve dil öğretimi, ölçme ve değerlendirilmesi politikaları ve etkinlikleri alanında önemli çalışmalara sahip olan 9 alan uzmanından toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Görüşme verileri, içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, her bir durumun kendi dinamiklerine göre incelenmiştir. İlkokullar için, 4. Sınıflarda uygulanan yazılı sınavlar ölçme ve değerlendirmede yöntemsel bir değişikliğe sebep olmaktadır. Bazı okullarda, bu sınavlar sınav odaklı öğretime ve sınav kaygısına neden olmaktadır fakat öğretmen inançları ve amaçları bu etkilerin ortaya çıkmasında arabuluculuk görevi üstlenmektedir. Diğer taraftan, bu sınavların öğrenmeye yönelik dönüt verdiği görülmüştür. Bir diğer önemli bulgu ise deneme sınavları ve test kullanımına yönelik taleptir. Sosyo-ekonomik kaygıları ve merkezi sınav sistemi bu talepleri etkileyen makro düzey faktörlerdir. Ortaokullarda, öğretmen temelli ölçme, deneme sınavı ve önemli sonuçları olan sınavların dil öğretim dinamiklerini etkilediği görülmektedir. Öğretmen temelli ölçme, ileriye yönelik başarıyı tahmin etmek, başarıyı kanıtlamak ve öğrenme ile ilgili dönüt vermek için temel teşkil etmektedir. Öte yandan, önemli sonuçları olan sınav politikaları nedeni ile öğrenciler sınav kaygısına da sebep olmaktadır. Benzer şekilde, deneme sınavları öğretim ve öğrenme üzerinde bazı etkiler meydana getirmektedir. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) göz önüne alındığında, temel bulgular bu sınavın öğretim ve ölçmeden yöntemsel değişiklikler meydana getirdiğini ve bazı politikaların gelişmesine neden olduğunu göstermektedir. Önemli sonuçları olan sınav politikaları, sosyo-ekonomik dinamikler ve öğretmen eğitimi politikaları mikro-düzey faktörleri etkilemekte ve söz konusu etkilerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Son olarak, liseler TYT ve YDT olmak üzere iki adet önemli sonuçları olan sınavı ve öğretmen temelli ölçmeyi kapsayan bir araştırma durumudur. Yönetmelikler tarafından yönlendirilen beceri odaklı sınavlar temel olarak öğretmen davranışlarını ve dil becerilerinin kazanım derecelerini etkilemektedir. Önemli sonuçları olan sınavlar tarafından bakıldığında ise bu sınavların farklı etkilerinin olduğu görülmektedir. TYT'de İngilizce sorusunun olmaması dil sınıfında olmayan öğrencilerin İngilizce öğrenme motivasyonlarını etkilemektedir. Bu durum öğretmen motivasyonunu da olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan, YDT, testte yer alan dil bilgisi konularının ve stratejilerinin öğretimi noktasında büyük bir değişikliğe neden olmaktadır. Bu etkileri ortaya çıkaran ana faktörle istihdam politikaları ve önemli sonuçları olan ölçme ve değerlendirme politikalarıdır.
Özet (Çeviri)
Language testing is an essential component of English language teaching and influences teaching dynamics in different ways. The effect of language tests on teaching or learning is defined as the washback effect. Washback is a multidimensional and complex phenomenon which takes a pivotal role in shaping low-stakes or high-stakes decisions on instructional dynamics, stakeholders, educational system and wider community. There are also some operative forces that mediate the dimensions of washback effects. This study aims to explore the washback effects of English language testing on teaching dynamics in Turkey and then macro- and micro-level triggering factors. To this end, it adopts a case-study research design within the framework of qualitative research methodology. There are three cases (i.e., primary, lower secondary and upper secondary education) and two units of analysis (i.e. teacher-based assessments and centralized tests) in each case. Qualitative data were gathered from 25 EFL teachers who work in MoNE and 9 field experts who have seminal works about language teaching and testing policies and practices. Semi-structured interviews were used as the data collection tools, and interview data were analyzed through content analysis method. The study findings were examined in terms of the dynamics of each case. For the primary education, the 4th grade formal exams cause a methodological shift in language assessment. In some school settings, these exams may trigger exam oriented-teaching and test-taking anxiety; however, EFL teachers' missions and beliefs play a mediating role in the operationalization of these washback effects. On the other hand, these exams give feedback on language learning. Another important finding in this case is the use of mock tests and demand on practicing test items. Socio-economic concerns and centralized testing system are macro-level triggers that are influential in promoting these practices. As for lower secondary education, it is seen that teacher-based assessment, mock tests and high-stakes tests influence language teaching dynamics. Teacher-based assessment provides a basis for predicting further success, proving achievement, and giving feedback on learning. However, it causes exam anxiety triggered by high-stakes testing policies. Similarly, mock tests exert impacts on teaching and learning. Regarding the washback effects of USE-EE, the basic findings are methodological shifts in both teaching and assessment and development of some instructional policies. High-stakes testing policies, socio-economic dynamics and teacher education policies are the macro-level triggers that influence micro-level triggers and facilitate the abovementioned washback effects. Finally, upper secondary education is the case that holds the use of teacher-based assessment and two high-stakes tests: BCT and FLT. Regulation-triggered low-stakes skills-based assessment basically influences teacher behaviours and mastery of language skills. From high-stakes perspectives, BCT and FLT have various washback effects. Since no language item is included in BCT, it demotivates non-major English learners to practice English language. This also affects teacher motivation negatively. On the other side, FLT causes a sharp transition to teaching grammar topics and strategies covered in this language test. The main triggering factors influential in shaping these effects are holistically employability and high-stakes testing policies.