Ortaokul 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde İlkçağ tarihi konularından Kadeş Antlaşmasının barış eğitimi kapsamında ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of Kadesh Treaty from Ancient history issues according to peace education and student opinions in secondary school 6th grade social studies class
  1. Tez No: 471810
  2. Yazar: AYTEN BOZGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Hititler, Barış Eğitimi, Kardeşlik ve Barış, Öğrenci Görüşleri, Social Studies, Hittites, Peace Education, Brotherhood and Peace, Student Opinions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı Ortaokul 6. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi İlkçağ tarihi konularından Hititler konusunun öğretilmesinde Hititlerin yapmış oldukları Kadeş Antlaşması'nın barış eğitimi bakış açısıyla öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesidir. Araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Konya ili Kulu ilçesi Kırkpınar Ortaokulu 6. sınıfta okuyan 17 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. 6. sınıf öğrencilerinin görüşlerini almak için öncelikle Hitit ve Mısırlılar arasında yapılmış olan Kadeş Antlaşması anlatılmış, daha sonra da araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada Kadeş Barış Antlaşması'nın yardımlaşma ve eşitlik ilkelerini ön plana çıkaran adil ve önemli bir antlaşma olduğu, öğrencilerin barış kavramını eşitlik ve özgürlük kavramlarıyla bağdaştırdıkları ayrıca geçmişteki barış kavramının günümüze gelene kadar değiştiğini düşündükleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak, ders kitabında sadece bir cümle ile anlatılan Kadeş Barış Antlaşması'nın öğrencilerin ilgisini çekecek şekilde daha ayrıntılı olarak anlatılmasının hem döneme olan ilgiyi artıracağı hem de o dönemde var olan barış kavramının çok daha iyi anlaşılmasını sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the Kadesh Treaty of the Hittites according to the students' opinions from the point of view of peace education in teaching the topic of Hittites which is of one of the topics of ancient history in social studies of the Grade 6 of Secondary School Grade 6. The study was carried out in 2015-2016 school year with 17 students studying in the Grade 6 of Kırkpınar Secondary School, Kulu County, Konya City. Qualitative research method was used in the study. To be able get the opinions of the Grade 6 students, first of all, the Kadesh Treaty between the Hittites and the Egyptians was explained and then the interview form consisting of open ended questions developed by the researcher was used. Content analysis was used in the analysis of the data. As a result, it is concluded that the Kadesh Peace Treaty was a fair and important agreement featuring the principles of solidarity and equality, that students correlated the concept of peace with the concepts of equality and freedom and that they think that the concept of peace in the past changed until today. From these results, it is thought that more detailed explanation of the Kadesh Peace Treaty mentioned with only one sentence in the textbook, will both increase the interest in that era and provide better understanding of the concept of peace which was existing in that period of time.