Geri Dön

Kazak ve Türk öğretmen adaylarının eğitim teknolojileri standartları açısından karşılaştırılması

Comparison of Kazakh and Turkish teacher candi̇dates in terms of educational technology standarts

  1. Tez No: 471813
  2. Yazar: ASSYLBEK MAKHABBAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NACİ ÇOKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92

Özet

Bu araştırmada Kazak ve Türk öğretmen adaylarının eğitim teknolojisi standartları, alt boyutları, cinsiyet, öğretme özyeterlik ve öğrenim gördükleri bölümler bağlamında karşılaştırılmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlemiştir. Araştırmanın evrenini 2016 – 2017 eğitim öğretim yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan son sınıf öğretmen adayları ile beraber Kazakistan da bulunan Abai adındaki Kazak Milli Pedagoji Üniversitesinin Eğitim Fakültesindeki son sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Her iki üniversitede bulunan toplam 13 bölümden mezun olacak toplam 3300 öğrenciden 1292'sine ulaşılmıştır. Araştırmada Çoklar tarafından geliştirilen Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları ile İlgili Yeterliklerinin Belirlenmesi ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Öğretmen adaylarının eğitim teknolojisi standartları genel ortalamasına bakıldığında Kazak öğretmen adaylarının yüksek, Türk öğretmen adaylarının ise orta düzey olarak bulunmuştur. Türk öğretmen adaylarının kendilerini en yüksek düzeyde yeterli gördükleri alt boyut Sosyal, Etik, Yasal ve İnsani Konular olduğu, Kazak öğretmen adaylarının ise kendilerinin en yüksek düzeyde yeterli gördükleri alt boyut olarak Bireysel Farklılıklara ve Özel İhtiyaçlara Göre Öğretimi Planlama alt boyutu olmuştur. Cinsiyete göre eğitim teknolojisi standartları durumunda Türk öğretmen adayları için bir farklılık bulunamamıştır. Kazak öğretmen adaylarında ise erkeklerin kadınlara göre daha fazla eğitim teknolojisi standardına sahip olduğu gözlemlenmiştir. Öğretmen adaylarının eğitim teknolojisi standart düzeyleri açısından akademik başarı değişkeni Türkiye için önemli bir faktörken, Kazakistan için önemli değildir. Kazak ve Türk öğretmen adayları için öğretmenlik özyeterlik durumu önemli bir faktördür. Her iki ülke öğretmen adaylarının öğretmenlik özyeterlik düzeyi arttıkça eğitim teknolojisi standart özyeterlikleri de artmaktadır. Türk öğretmen adayları için öğrenim görülen bölüme göre eğitim teknolojisi standart düzeyleri farklılaşmazken, Kazak öğretmen adayları için bölüme göre farklılık bulunmaktadır. Bu açıdan sayısal bölümlerde eğitim gören kazak öğretmen adaylarının eğitim teknolojisi standart düzeyleri, eşit ağırlık bölümlerinde eğitim gören öğretmen adaylarınkinden daha yüksektir.

Özet (Çeviri)

In this study, Kazakh and Turkish teacher candidates were compared in terms of educational technology standards, sub-dimensions, gender, teaching self-efficacy and the sections they studied. The research is designed in the screening model. The universe of research constitutes 1292 prospective teachers who graduates at 13 departments in Necmettin Erbakan University Ahmet Kelesoglu Educational Faculty and Kazakh National Pedagogical University named after Abai Educational Faculty during the academik year of 2016-2017. As the data collection tool,“The Self-Sufficiency Scale for Educational Technology Standards”developed by Coklar is used in the study. As a result of the research, when the general average of the educational technology standards of the teacher candidates is examined, the Kazakh teacher candidates are high and the Turkish teacher candidates are medium. The sub-dimensions of the Turkish teacher candidates are social, ethical, legal and humanitarian, and the Kazakh teacher candidates are subdivided into individual differences and teaching according to special needs as subdimensions that they see at a high level. In the case of educational technology standards according to sex, there was no difference for Turkish teacher candidates. In Kazakh teacher candidates, it is observed that men have more standard of educational technology than women. In terms of educational technology standard levels of teacher candidates, the academic success variable is an important factor for Turkey, not important for Kazakhstan. Teacher self-efficacy status is an important factor for Turkish and Kazakh teacher candidates. As the teacher self-efficacy level of the candidate teachers of both countries increases, the standard qualifications of education technology also increase. There is a difference according to the division for the Kazakh teacher candidates while the standard levels of education technology are not different according to the division of education for Turkish teacher candidates. In this respect, the educational level of the swede teacher candidates who are trained in the numerical sections is higher than the stardard levels of the teacher candidates who are educated in equal weight sections.

Benzer Tezler

  1. Pre-service EFL teachers' views on inclusive education in ELT: A comparative study of Kazakh and Turkish contexts

    Hizmet öncesi yabancı dil olarak İngilizce öğretmenin ELT'de kapsayıcı eğitim üzerine bakışı: Kazak ve Türk bağlantıları karşılaştırması

    AİZAT ZHALELKANOVA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Eğitim ve ÖğretimPamukkale Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR KARAHAN

  2. Fen bilimleri öğretmen adaylarının fetemm ile ilgili farkındalıkları

    Awareness of science teacher candidates about stem

    SURYE İNAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ELA AYŞE KÖKSAL

  3. Kazakistan ve Türkiye'de lisans düzeyinde resim-iş eğitiminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi

    An investigation of the arts and crafts training at undergraduate level comparatively in Kazakhstan and Turkey

    GULNAZ ZHAKANOVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Eğitim ve ÖğretimErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ORHAN TAŞKESEN

  4. Süheyli'nin Acaibü'l - measir ve Garaibü'n - nevadir'i: Metin ve küçük hikaye üzerine teorik bir inceleme

    Acaibü'l - measir ve Garaibü'n - nevadir of Süheyli; text and a study on short story

    ŞERİFE YAĞCI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Türk Dili ve EdebiyatıEge Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TUNCA KORTANTAMER

  5. 1917 yılına kadar yayımlanan Kazak hikâye ve romanlarına tematik bir bakış

    A thematic approach to the Kazakh short stories and novels published until 1917

    NAZKHANYM PANAYEVA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Türk Dili ve EdebiyatıEge Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YAVUZ AKPINAR