Fen bilgisi öğretmen adaylarının yoğunluk konusundaki kavram yanılgılarının dört aşamalı tanı testi ile belirlenmesi
Determining pre-service science teachers' misconceptions about density subject with four tier diagnoctic test
- Tez No: 471812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT AHMET KIRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram yanılgısı, Fen Bilgisi, Yoğunluk, Dört Aşamalı Test, Concept, Misconception, Science, Density, Four Tier Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma dört aşamalı çoktan seçmeli sorularla Fen Bilgisi öğretmen adaylarında yoğunluk konusundaki kavram yanılgılarını ortaya çıkarmaya ve Fen Bilgisi öğretmen adaylarının yoğunluk konusundaki bilimsel bilgilerinin, bilgi eksikliklerinin ve kavram yanılgılarının oranını tespit etmeye odaklanmıştır. Bu amaçlara ulaşmak için doğru cevaplanan sorulara göre KR-20 güvenirlik katsayısı 0,753, kavram yanılgılarına göre KR-20 güvenirlik katsayısı 0,528 olan dört aşamalı yoğunluk tanı testi geliştirilmiştir. Geliştirilen test ile 2016-2017 Öğretim yılında öğretmen adaylarının yoğunluk konusundaki kavram yanılgılarını belirlemek için Türkiye'deki 7 farklı üniversiteden toplam 470 Fen Bilgisi öğretmen adayından veri toplanmıştır. Araştırma sonuçları yoğunluk konusunda öğretmen adaylarının çok sayıda kavram yanılgısına sahip olduğunu, bilimsel bilgi düzeylerinin yeterli olmadığını, bununla birlikte sorulara doğru cevap verme, cevabını doğru açıklama ve cevabından emin olma noktasında yetersiz olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research has focused on revealing misconception of the pre-service science teachers about density; and identifying the rate of scientific knowledge, the lack of knowledge and misconception of these pre-service science teachers by the way of four tier multiple choice tests. To reach these goals four tier test for identification of density of which KR-20 coefficient of reliability is 0,753 according to the questions that have been answered correctly and of which KR-20 coefficient of reliability according to misconception is 0,528 has been developed. To make firm the misconception of the pre-service science teachers about density; by using this developed test, data has been acquired from 470 pre-service science teachers from 7 different universities in Turkey in 2016-2017 education year. Researches have showed that pre-service science teachers have misconception, inadequate scientific information, moreover inadequacy about answering the question correctly, clarifying the correct answer and being not sure about the correct answer.