Kaynaştırma modeli ile eğitilen öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programlarının geliştirilmesi ve uygulamasına yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi
Defining primary school teachers ideas upo developing and adopting individualized education programs for students who are educated in inclusive programs
  1. Tez No: 471821
  2. Yazar: AYSUN YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE KONUK ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, sınıf öğretmeni, kaynaştırma eğitimi, Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı, Primary School, Primary School Teacher, Inclusive Education, Individualized Education Plan (IEP)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı kaynaştırma uygulaması yapan ilkokullarda, kaynaştırma öğrencisi olan sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının geliştirilmesi ve uygulamasına yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi, amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Konya İli Selçuklu İlçesinde kaynaştırma uygulaması yapılan resmi ilkokullarda çalışan 30 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanması, nitel araştırma yöntemlerinden olan yarıyapılandırılmış görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmenlerin, kaynaştırma ile ilgili belirttikleri sorunlar; sınıf mevcudunun kaynaştırma eğitimine uygun olmaması, hizmet içi eğitim programlarına katılımın az olması, hizmetiçi eğitimlerinin uzmanlar tarafından verilmemesi, kaynaştırma eğitimi için ayrı bir program hazırlamada yetersiz olmaları, okullarında ki idarecilerin ve diğer personelin ve rehberlik servisinden alınan desteğin yetersiz olması, okullarında özel eğitim uzmanlarının olmaması, okulun fiziki yapısının özel gereksinimli bireylere uygun olmaması, eğitimlerinde en çok zorlanılan yetersizlik türünün zihinsel yetersizlik olması, zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin aileleri ile işbirliğinin yeterli düzeyde olması, sınıflarında bulunan normal öğrenciler ve bu öğrencilerin ailelerinin kaynaştırma öğrencilerini kabullenmemesi, kaynaştırma öğrencisine ait RAM tarafından hazırlanan eğitsel tanıların gerçeği yansıtmaması olarak belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bu sorunlara yönelik çözüm önerileri fiziksel koşulların düzeltilmesini, özel yetersizliğe sahip öğrenciler için araç-gereç ve materyal sağlanılmasını, öğretmenlerin, tüm okul çalışanlarının ve ailelerin kaynaştırma eğitimi programlarına katılmasını, aile-öğretmen-okul çalışanlarının her zaman işbirliği içinde olmaları, özel eğitim uzmanlarının okullarda olmasını ve özel eğitim sınıflarının oluşturulmasını, eğitsel tanılama raporlarının çocuğun ihtiyacına göre hazırlanması gerektiğini önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the ideas upon inclusive education of primary school teachers who have inclusive students in their classes at schools having inclusive application. This study has been done in order to determine the problems and possible solutions in the process of preparing and applying Individualized Education Plan (IED) for teachers who have inclusive students in their classes. The sample of the study consists of 30 primary school teachers who work in public schools which have inclusive application in Selçuklu, Konya. The collection of the research data has been fulfilled via one of the qualitative research method called“Semi-structured interview method”. The obtained data has been analyzed via induction analysis technique. The problems of teachers who have inclusive students in their classes are identified as: Class sizes are not suitable for the education of inclusive students; low attendance for in-service training, in-service training programs are not held by professionals; inadequacy in preparing a separate inclusive education; inadequate support from administrative personnel, counselling service and other staff at schools; unsuitable physical environment for students with special needs; mental incompetency is the hardest point while educating these students; coordinating with the families of mentally incompetent students is not at adequate level; non-inclusive students and their parents do not accept mentally incompetent students in their own classes; inclusive students' pedagogical diagnosis held by Counseling Research Service (CRS) do not reflect the truth. Teachers have suggested such possible solutions upon these problems as: Improving the physical circumstances; providing suitable tools and materials for students with special needs; including parents, teachers and all the school staff into inclusive education programs; cooperation of parents, teachers and school staff; employing inclusive education experts and forming inclusive education classes at school; preparing pedagogical diagnosis reports according to the students' needs.