Matematik öğretmen adaylarının trigonometri kavramına ilişkin bilişsel yapılarının incelenmesi
Investigation of the cognitive structures of mathematics teachers on the concept of trigonometry
  1. Tez No: 471822
  2. Yazar: SEHER KESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamlı Öğrenme, Bağımsız Kelime İlişkilendirme Testi, Bilişsel Yapı, Kavram Yanılgısı, Trigonometri, Meaningful Learning, Free Word Association Test, Cognitive Structure, Misconception, Trigonometry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı matematik öğretmen adaylarının trigonometri konusundaki bilişsel yapılarını ortaya çıkarmaktır. Çalışma tarama modelinde yürütülmüştür ve bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya Necmettin Erbakan üniversitesinde eğitim gören 107 matematik öğretmen adayı katılmıştır. Veriler toplanırken Bağımsız Kelime ilişkilendirme Testi ve Çizme-Yazma Tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilerek frekans değerlerine göre kategorilere ayrılmıştır ve bu değerler tablolar aracılığı ile sunulmuştur. Araştırma sonucunda 20 kategori ve toplamda 119 kelime elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the cognitive structure of mathematics teachers on trigonometry. This study is conducted in the screening model and qualitative research method was used in this study. A total of 107 teachers who studying at Necmettin Erbakan University participated in this research. Datas are collected by the Word Association Test and Boot-Writing Techniques in this study. The obtained data are analyzed with content analysis and divided into categories according to their frequency and these values are presented through the tables. As a result of this research, 20 categories and 119 words are obtained.