Sınıf öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of classroom teachers' views on museum education according to various variables
  1. Tez No: 471823
  2. Yazar: ELİF GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE MENTİŞ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: müze, müze eğitimi, sınıf öğretmeni, Museum, Museum Education, Classroom Teacher
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, sınıf öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın çalışma evrenini, 2012-2013 eğitim- öğretim yılı II. dönemi ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılı I. döneminde Konya merkez ilçelerindeki (Karatay, Meram, Selçuklu) ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Çalışma evreninin geniş olması sebebiyle, Konya ili merkez ilçelerindeki ilkokullardan küme örneklemesi yoluyla örneklem alınmıştır. Sınıf öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesine yönelik üçlü likert tipli ölçek geliştirilmiştir. Ölçek, uzmanların yardımına başvurularak araştırmacı tarafından geliştirilmiş olup iki kere uygulanmıştır. İlk uygulama, 185 sınıf öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Geçerlik ve güvenirlik testleri yapılmış olan ölçek, ikinci uygulamada 266 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, sınıf öğretmenlerinin“Müzelerin Eğitime Etkisi”,“Müzelerin Kişisel Gelişime Etkisi”alt boyutları ve“Müzeler ve Müzelerde Eğitim”ölçeğinin tamamına ilişkin görüşlerinin“kısmen”katılım düzeyinde olduğu,“Müzelerde Eğitim Alanında Oluşan Beklentiler”alt boyutuna ilişkin görüşlerinin ise“evet”katılım düzeyinde olduğu görülmektedir. Sınıf öğretmenlerinin cinsiyetlerine, yaşlarına, mezun oldukları okul türüne, okuttukları sınıf düzeyine ve medeni duruma göre;“Müzelerin Eğitime Etkisi”,“Müzelerde Eğitim Alanında Oluşan Beklentiler”,“Müzelerin Kişisel Gelişime Etkisi”alt boyutları puanları ve“Müzeler ve Müzelerde Eğitim”ölçeğinin toplam puanları arasındaki farkın anlamlı olmadığı görülmektedir. Sınıf öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşleri arasında mesleki kıdemlerine göre ise;“Müzelerin Eğitime Etkisi”puanları arasında mesleki kıdemi düşük olan sınıf öğretmenlerinin lehine anlamlı fark olduğu, fakat“ Müzelerde Eğitim Alanında Oluşan Beklentiler”,“Müzelerin Kişisel Gelişime Etkisi”alt boyut puanları ve“Müzeler ve Müzelerde Eğitim”ölçeğinin toplam puanları arasında mesleki kıdeme göre anlamlı farklılıkların olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine classroom teachers' views on museum education according to various variables. The study universe is made up of classroom teachers who had been working at Konya's central districts (Karatay, Meram, Selçuklu) during the second semester of 2012-2013 academic year and first semester of 2013-2014 academic year. Since the universe was too big, the a study sample was selected from the elementary schools of Konya's central districts using cluster sampling method. A three point likert scale titled“Museums and Education in Museums”, was developed for the purpose of examining classroom teachers' views on museum education. Getting help from experts during the developmental stage, the scale was developed by the researcher and administered twice. The scale was administered to 185 classroom teachers first. After passing the validity and reliability tests, the scale was later administered to 266 classroom teachers. Relational survey model, one of the qualitative research methods, was used in the study. When the study findings are examined, it is seen that classroom teachers' views are at the“partially”level in the scale's“The Effect of Museums on Education”and“The Effect of Museums of Personal Development”sub-dimensions and in the scale's total, whereas classroom teachers' views are at the“yes”level in the scale's“Expectations in Museums about Education”sub-dimension. It is also seen that there are significant differences between the scale's“The Effect of Museums on Education”,“Expectations in Museums about Education”and“The Effect of Museums of Personal Development”sub-dimension scores and the scale's total scores according to classroom teachers' sex, age, type of school where they have graduated from, the class level they teach and their marital status. When classroom teachers' views on museum education is examined according to professional seniority, while there is a significant difference in favor of teachers with less seniority between the“The Effect of Museums on Education”sub-dimension scores, there are no significant differences between the“Expectations in Museums about Education”and“The Effect of Museums of Personal Development”sub-dimension scores and the scale's total scores according to professional seniority.