1929-1939 yıllarında İzmir (Sosyal,ekonomik ve gündelik yaşam)
İzmi̇r in 1929-1939 (Social, economical and daily life)
  1. Tez No: 471872
  2. Yazar: DERYA GENÇ ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir, Gündelik Yaşam, Nüfus, Ekonomi, İnanç, Eğitim, Kültür, Sağlık, Izmir, Daily Life, Population, Economy, Faith, Education, Culture, Health
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 783
Özet
Bu çalışmanın amacı geçmişten günümüze sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan Anadolu'nun en önemli kentlerinden biri olan İzmir'in 1929-1939 yılları arasındaki gündelik yaşamını ortaya koymaktır. Araştırma dönemi olarak 1929-1939 yılları seçilmiştir. 1929 yılı Dünya Ekonomik Bunalımı'nın başlangıç yılı olması ve tüm dünyada yeni bir süreci başlatması bakımından önemli bir kırılma noktasıdır. Nitekim bu kriz yılları başta ekonomiyi ardından insanların gündelik yaşamındaki her ayrıntıyı değiştirmiş, dönemin koşullarına uygun olarak yeniden şekillendirmiştir. 1929 yılı aynı zamanda Türkiye'de Latin harflerine geçişin yaşandığı süreç olması dolayısıyla da ayrı bir dönem olarak değerlendirilmiştir. Bu yeni dönem hem araştırma kapsamındaki kaynakların incelenmesi hem de toplumda yeni bir süreci başlatması açısından önemli görülmektedir. Bu araştırmada, incelenen dönemin verileri geçmiş değerlendirmesiyle birlikte karşılaştırmalı verilmeye ve ortaya konmaya çalışılmıştır. Gündelik hayatın son derece zengin dokusuna karşılık araştırmaya bir sınır koyma zorunluluğu karşısında, konu kent merkeziyle sınırlandırılmış, çalışma İkinci Dünya Savaşı'nın başladığı 1939 yılında sonlandırılmıştır. İkinci Dünya Savaşı yılları ve sonrasında yaşananlar var olan sistemi köklü değişikliklere uğrattığı için başka çalışmaların konusudur. Bu çalışmada 1929-1939 yılları arasında İzmir'de gündelik yaşam, dönemin gazeteleri, anıları ve arşiv belgeleriyle daha önce yapılmış araştırmalardan faydalanılarak çok yönlü yansıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the daily life of Izmir, one of the most important cities of Anatolia from past to present in terms social, political and economical structures, between the years 1929-1939. The research period is determined as the years 1929-1939. 1929 was an important breaking point in terms of being the starting year of the World Economic Crisis. Hence, this crisis changed primarily the economy but also every detail of humans' daily lives and reshaped the economic conditions of the era properly. 1929, was evaluated as an independent process because of the years when Turkey started to use the Latin alphabet. This new period is considered important both in terms of examining the resources within the scope of the research and starting a new process in the society. In this study, the data of examined period was tried to be given and revealed comparably with the evaluation of the history. The subject was limited with the city center for the difficulty of limiting the research because the rich texture of city' daily life and research period ended in 1939, the year when the World War II started. Due to the years of World War II and those happened next substantially changed the existing system; the post-war period is the subject of another study. In this study, the daily life in Izmir was tried to be reflected sophisticatedly benefitting from the newspapers of the period, memories and archive documents and the previously performed studies.