Bilişim sistemi aracılığıyla haksız yarar sağlama suçu
The crime of unfair benefit through information system
  1. Tez No: 471881
  2. Yazar: EMRE İKBAL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: bilişim suçu, bilişim sistemi, haksız yarar sağlama, Türk Ceza Kanunu madde 244, cybercrime, information system, unfair benefit, Turkish Criminal Code article 244
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dijital teknolojideki baş döndürücü gelişme ve yenilikler, bilişim sistemlerinde de gerek nitelik gerekse nicelik boyutlarında kapsamlı değişim ve dönüşümlere yol açmış; bu gelişmelerin bir yan ürünü, deyim yerindeyse komplikasyonu ve yeni bir suç türü olarak bilişim suçları ortaya çıkmıştır. Gündelik hayatı kolaylaştıran vazgeçilmez unsurlar haline gelen bilişim sistemleri ne yazık ki suç işleme amacıyla kötüye de kullanılabilen elverişli araçlardır. Bu şekilde kötüye kullanımları engellemek üzere Türk Ceza Kanunu (TCK)'nda çeşitli bilişim suçları düzenleme altına alınmıştır. TCK madde 244, fıkra 4'te düzenlenen“bilişim sistemi aracılığıyla haksız yarar sağlama”da bu suçlardan biridir. Söz konusu suç, kanun koyucu tarafından, elde edilen haksız yararın başka bir suça vücut vermemesi durumunda uygulanacak şekilde düzenlenmiştir. Çalışmamızın amacı bu özellikli durum çerçevesinde söz konusu suçun uygulama alanını belirlemek; doktrine ve uygulamaya inceleme konusu suç türü bakımından bütüncül bir bakış açısı getirmektir.
Özet (Çeviri)
The dazzling developments and innovations in digital technology have caused comprehensive changes and transformations in both dimensions of quality and quantity also in information systems; as a by-product of these developments, so to say as a complication and as a new crime type, information crimes have arised. Information systems which became indispensable elements easening daily life, unfortunately are also convenient tools that can be misused for the purpose of committing crime. In order to prevent such misuses, various information crimes are put in order under Turkish Criminal Code (TCC).“The crime of unfair benefit through information system”regulated under article 244, paragraph 4 of TCC is also one of these crimes. The given crime is regulated by the law-maker in case to be implemented when the obtained unfair benefit is not creating another crime. The aim of this work is to define the scope of application of this given crime in frame of this specific situation; to bring a holistic view to the doctrine and application in regard to crime type as the research subject.