The effects of color temperature on performance and mood of users: A color task implementation model
Işığın renk sıcaklığının kullanıcıların performansı ve duygu durumu üzerine etkileri: Renk işi uygulama modeli
- Tez No: 471923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİHA YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Duygu Durumu, Işık Renk Sıcaklığı, İş Performansı, Ofis Ortamı, Renk Ayırt Etme İşi, Color Temperature, Color Differentiation Task, Mood, Office Environment, Task Performance
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı ışığın renk sıcaklığının renk işi performansı üzerine etkisini araştırmak ve gelecek araştırmalarda kullanılacak renk işi uygulaması önermektir. Bu çalışmada renk ayırt etme işlerinde rengin üç boyutuna odaklanılmıştır. Çalışma 100 katılımcıyla, tekrar ölçümlü araştırma deseni ile, tam ölçekli ofis düzeneğinde iki farklı renk sıcaklığı; sıcak beyaz ışık (2700K) ve soğuk beyaz ışık (4000K) altında gerçekleştirilmiştir. İş performansının göstergesi olarak renk işindeki hız ve doğruluk incelenmiştir. Katılımcıların duygu değişimi Watson' ın Pozitif Etki Ve Negatif Etki İzlencesi ile, kişisel menmuniyet Ofis Aydınlatma Anketi ile, algılanan/beklenen performans ise anket ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar, renk işi performansları için harcanan sürelerin 2700K ve 4000K arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Sonuçlar ayrıca renk işi performanslarındaki doğruluğun 4000K altında 2700K'e kıyasla anlamlı bir şekilde daha iyi olduğunu göstermektedir. Değer ayırt etme performansına aydınlatma koşullarının anlamlı bir etkisi olmamasına rağmen, renk türü ve renk doygunluğu ayırt etme performansları 4000K renk sıcaklığı altında anlamlı bir şekilde daha iyidir. Renk sıcaklığının duygu durumuna etkisi açısından; 4000K renk sıcaklığı katılımcıların duygu durumunu olumlu bir şekilde etkilediği saptanmıştır. Katılımcıların kişisel menmuniyeti ve algılanan/beklenen performansları da 4000K renk sıcaklığı altında anlamlı bir şekilde daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the effects of color temperatures on color task performance, and also to propose a color task implementation model to be used in future research. In the study, three attributes of color were the focus in the color differentiation task. The study was conducted with 100 participants as with-in subjects design, in a full-scale office set-up under two different color temperature; warm white light (2700K) and cold white light (4000K). The speed and accuracy of the color task were examined as an indication of task performance. The mood change of participants was assessed by Watson's Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) mood measurement, self-satisfaction was assessed by Office Lighting Survey (OLS) and perceived performance was assessed by questionnaire. The results showed that the total time spent for the color tasks performances have no significant difference between 2700K and 4000K. It also showed that total accuracy of color task performances is statistically better under 4000K, compared to 2700K. Whereas color temperatures did not affect value differentiation task performance significantly, hue and chroma differentiation tasks performance were significantly better under 4000K color temperature. In terms of the effects of color temperature on mood, it is found that 4000K color temperature affected participants mood in a positive way. Also, self-satisfaction and perceived performances of participants are significantly better under 4000K color temperature.