The effects of correlated color temperature on sustained attention and mood of university students in learning environments
Işığın renk sıcaklığının eğitim ortamlarında üniversite öğrencilerinin dikkat ve duygu durumu üzerine etkisi
  1. Tez No: 395410
  2. Yazar: RENGİN KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN OLGUNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat, Duygu Durumu, Renk Sıcaklığı, Aydınlatma, Üniversite Eğitim Ortamları, Sustained Attention, Mood, Correlated Color Temperature, Lighting, University Learning Environment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, ışığın renk sıcaklığının eğitim ortamlarında üniversite öğrencilerinin dikkati ve duygu durumu üzerine olan etkisini anlamak ve farklı seviyelerdeki renk sıcaklıklarını karşılaştırmaktır. Deney iki farklı deney grubu ile 4000 K ve 6500 K olmak üzere iki farklı renk sıcaklığı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcı grubu Bilkent Üniversitesi'nden toplam doksan yedi lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcılar sıradan bir derslikte araştırmacının yönlendirmesi ile test edilmiş; dikkat ve duygu durumuyla ilgili üç adet test çözmüşlerdir. Işığın renk sıcaklığının konsantrasyon performansı, işaretlenmeden atlanılan karakter sayısı ve taranan toplam karakter sayısı üzerine bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Renk sıcaklığının öğrencilerin duygu durumu üzerine kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. Renk sıcaklığının yanlış işaretlenen karakter sayısı ve yapılan hata sayısı üzerinde bir etkisi bulunmuştur. 4000 K seviyesindeki ışığın yanlış işaretlenen karakter sayısını ve yapılan hata sayısını arttırdığı ve 6500 K seviyesindeki ışığın da üniversite eğitim ortamları için uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the effects of correlated color temperature on sustained attention and mood of university students in learning environments and to compare different color temperatures. The experiment was conducted with two different sample groups in two different lighting settings; 4000 K and 6500 K in a single phase. The participants were ninety seven undergraduate students from Bilkent University. The participants were seated in a regular lecture room and tested by the researcher. They were asked to perform three paper- based tests; one of them about the sustained attention, d2 Test of Attention, and the other two about mood, PANAS (Positive and Negative Affect Schedule). It was found that correlated color temperature has no significant effect on concentration performance, errors of omission, total numbers of items processed. A certain conclusion could not be derived about the effect of color temperature on mood. However, color temperature has a significant effect on errors of commission and number of errors. It was found that 4000 K significantly increases errors of commission and number of errors, thus 6500 K is more appropriate for university learning environments.