Yenimahalle: A Problem of conservation in Ankara
Yenimahalle: Ankara'da bir koruma sorunu
  1. Tez No: 47203
  2. Yazar: ZEYNEP ÖNEN
  3. Danışmanlar: FUAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Kültürel Miras, Değerlendirme, Koruma Sağlıklaştırma, Value, Cultural Resource, Evaluation Criteria, Architectural Conservation, Rehabilitation
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz YENİMAHALLE : ANKARA'DA BİR KORUMA SORUNU Önen, Zeynep Yüksek Lisans, Restorasyon, Mimarlık Fakültesi Tez Yöneticisi : Öğr. Gör. Fuat Gökçe Eylül 1995, 126 sayfa Bu çalışmada kent, bir mekansal ve zamansal çeşitlilikler bütünü olarak ele alınıyor. Kentsel belleğin yalnızca anıtsal yapıların korunmasıyla değil, kentsel yaşamı oluşturan çeşitliliğin sürekli dönüşümü içinde de aktarılabileceği savı çalışmanın çıkış noktasını oluşturuyor. Bu bağlamda, çalışma ]?SQ'\\ yıllara ait bir konut dokusu olan Yenimahalle'yi Ankara'da özel bir koruma sorunu olarak ele almayı amaçlıyor. Bu nedenle, öncelikle alanın seçimini belirleyen genel düşünce çerçevesi, ve alanın koruma ölçütleri açısından yerini belirleyecek olan genel değerlendirme şemaları tanımlanıyor. Yenimahalle'nin geçmiş ve bugünkü bağlamlarında tariflenmesi, alanın sahip olduğu değerlerin ve içerdiği sorunların saptanmasını ve geçirdiği değişikliklerin niteliğinin, nedenlerinin ve etkilerinin belirlenmesini sağlıyor. Bu değişim sürecinin çözümlemesi ve Yenimahalle için var olan kararların irdelenmesi, doku için geliştirilen değerlendirme ölçütlerine, koruma kararlarına ve önerilere temel oluşturuyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT YENİMAHALLE: A PROBLEM OF CONSERVATION IN ANKARA Önen, Zeynep Master, Restoration, Department of Architecture Supervisor : Inst. Fuat Gökçe September 1995, 126 pages This study considers the city as a multiplicity of time and places and contains the hypothesis that the memory of a city cannot only be conveyed by the protection of its monumental buildings, but by the transformative continuity of its modest parts as well. In this perspective, the thesis aims ot analyzing Yenimahalle, a 1950's residential quarter of Ankara, as o particular problem of conservation in the city. First, the general framework of ideas that defined the aim and the scope of this study and a general evaluation scheme are traced in order to situate the case of Yenimahalle in relation to the current conservation criteria. The area is then situated within its historical and present contexts in order to assess its inherent values and problems and to define the nature and the impact of the changes it has undergone. The definition of its present status and the discussion on the presently recognized qualities of the area provide the basis on which the evaluation criteria and the conservation decisions are constructed.