Türk Hukukunda anlaşmalı boşanma protokolü
Disputed protocol in Turkish Law
  1. Tez No: 472058
  2. Yazar: HANDE ATMACA ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK BİLGİN YÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Consensual Divorce, Presumption, Arrangement, Power of İnterventions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Anlaşma temeline dayalı boşanma kurumu, kanunumuzda genel boşanma sebebi olarak yer alan evlilik birliğinin temelinden sarsılması durumunun özel hallerinden birisi olarak düzenlenmiştir. TMK m. 166/3'te yer alan düzenlemeye göre evliliğin en az bir yıl sürmüş olması koşuluyla eşler boşanmak için birlikte mahkemeye başvururlarsa ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğeri kabul ederse hâkim boşanmaya karar verebilmektedir. Bu halde taraflar arasındaki evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğuna ve bu durumun ortak hayatın devamını beklenemez hale getirdiğine ilişkin karine bulunmaktadır. Dolayısıyla hâkim ayrıca taraflar arasındaki evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu hususunda kanaate varabilmek amacıyla herhangi bir araştırma içerisine girmeyecektir. Tarafların anlaşarak hâkim huzurunda boşanmak istediklerine ilişkin irade açıklamasında bulunmaları boşanmanın sebebini oluşturmaktadır. Ancak kanun, bu noktada bazı koşullar da öngörmüştür. Hâkim tarafların serbest iradeleriyle hiçbir baskı altında kalmaksızın boşanmak istediklerine kanaat getirmelidir. Ayrıca boşanmanın mali sonuçları ve velâyetle alakalı olarak taraflarca kabul edilecek düzenleme hâkim tarafından uygun bulunmalıdır. Bu düzenlemenin yazılı olarak yapılması gerekmemektedir. Sözlü olarak açıklanan irade beyanlarının duruşma sırasında zapta geçirilmesi de mümkündür. Ancak taraflar arasındaki bu anlaşma infaza olanak sağlayacak şekilde hükme esas olmalı ve gerekçeli kararda yer almalıdır. Hâkim müdahale yetkisini kullanarak taraflar arasındaki anlaşmayı kanunun emredici nitelikteki hükümleri, kamu düzeni, kişilik hakları ve ahlaka aykırılık açısından denetleyecektir. Ayrıca hâkim bu düzenlemede taraf ve müşterek çocukların menfaatinin gerektirdiği değişikliklerin yapılması hususunda taraflara açıklamada bulunarak onları yönlendirmelidir. Taraflar bu hususları yeniden müzakere etmelerine rağmen aralarında anlaşamazlarsa hâkim müdahale yetkisini kullanarak değişiklikleri bizzat kendisi yapmalıdır. Ancak bu değişikliklerin taraflarca kabul edilmesi şarttır.
Özet (Çeviri)
The institution of Consensual Divorce has been regulated as one of the specific situations of the fact that the conjugal union is shaken off its foundation, which takes place as the reason of a general divorce in our law. According to the regulation in TCC i. 166/3, the judge determines the divorce on condition that the marriage has lasted for at least a year if the couple applies to the court in order to get divorced or if a spouse accepts the divorce case that the other spouse sues. And so, there is a presumption that union of marriage was shaken of its foundation among parties. This case leads to the no continuation of their common life. Therefore, judge also will not collect evidence to reach a conclusion as union of marriage was shaken of its foundation among parties. The declaration of will, by agreement of parties before the judge creates the reason of the divorcement. But law provided some conditions at this point. The judge should be convinced about the divorce request of parties, without any pressure. In addition to these, the financial results of divorce and the arrangement about guardianship that was agreed by the parties should be suitable for the judge. This arrangement is not required to make in writing. It is possible to record the declaration of intention during the trial. This agreement between parties has an influence on the judgment, which is the way of invitation to execution, and it should include in reasoned decision. Using his rights to intervene, the judge will check in terms of the agreement between parties, proviens of law, public safety, personal rights, and immortality. Besides, in this editing, the judge must guide parties by explaining them to revise what mutual children's benefits require. Although parties negotiate again on this subject, the judge must make alterations in person by using his power of interventions if parties fail to agree. Yet, acceptance of these alterations by parties is a condition.