An empirical analysis of reflections of privatisations in Turkey between 1995-2015 years on current account deficit, budget deficit, and trade deficit
Türkiye'de özelleştimenin 1995-2015 yılları arasında cari açık, bütçe açığı ve ticari açık üzerine etkisinin ampirik bir analizi
- Tez No: 472086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT AKKARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, cari açık, bütçe açığı, ticari açık, Privatisation, current account deficit, budget deficit, trade balance deficit
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de özelleştirmenin cari açık, bütçe açığı ve ticari açık ile olan ilişkileri incelenmiştir. Bunu yapabilmek için, IBM SPSS programında regresyon analizi kullanılmıştır. Bölüm 1de özelleştirme, özelleştirmenin nedenleri, amaçları, yöntemleri ve son olarak Türkiye'de özelleştirme konuları, çalışmaya dahil edilmiştir. Bölüm 2, cari açık, nedenleri ve cari açığın finanse edilmesini kapsamaktadır. Bölüm 3te, bütçe ve bölüm 4te ticari açık, cari açık bölümündeki aynı kavramlara ilişkin olarak incelenmiştir. Son olarak, veri kaynakları ve her bir açık için üç regresyon modeli bölüm 5te sunulmuştur. Modellerin sonuçları Bölüm 6da yer almaktadır. Analizin sonuçlarının tartışılması ve bu sonuçların literatürdeki çalışmalar ile kıyaslanması bölüm 6nın sonunda yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships of the privatisation with the current account deficit, the budget deficit, and the trade balance deficit were analysed. For this aim, the regression analysis of IBM SPSS program was used. In section 1, privatisation, reasons, aims, methods of privatisation, and finally privatisation in Turkey topics were included in the study. The Section 2 covered the current account deficit, reasons, and financing the current account deficit. In section 3, the budget and in section 4 the trade balance deficits were examined with regards to the same concepts as in the section of current account deficit. Finally, data sources and three regression models for each deficit were presented in section 5. The results took place in section 6. The discussion of the results of the analysis and comparison of results with the studies in the literature found a place at the end of section 6.