Makyavelizm felsefesinin Robert Bolt'un her devirde adam oyununda irdelenmesi
Examination of philosophy of machiavellism in Robert Bolt's play the man for all seasons
- Tez No: 472099
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜROL TONBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Makyavelizm, Robert Bolt, Her Devirde Adam, Ütopya, Hükümdar, Machiavellism, Robert Bolt, The Man For All Seasons, Utopia, The Prince
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezde Makyavelizm felsefesi, Robert Bolt'un Her Devirde Adam oyununda incelenerek, karakterlerin ve olay örgüsünün bu düşünce yapısıyla ilişkisi ortaya çıkarılmıştır. Niccolo Machiavelli'nin Hükümdar kitabı bu incelemenin temelini teşkil etmektedir. Hükümdar kitabının karşıtı olarak değerlendirilen Thomas More'un Ütopya adlı eseri de tezin öbür ayağını oluşturmaktadır. Oyundaki olay örgüsü, karakterlerin kullandıkları kelimeler, kişisel özellikleri ve düşünceleri Hükümdar ve Ütopya eserleri üzerinden analiz edilmiştir. Tarihsel gerçeklerle iç içe geçmiş kurgusal bir metinde makyavelist düşünce sisteminin karakterleri nasıl şekillendirdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis with the examination of philosophy of Machiavellism in the Robert Bolt's play The Man For All Seasons, relations between characters, story line and Machiavellian system of thought has been revealed. Niccolo Machiavelli's The Prince book form the basis of this examination. Thomas More's Utopia which is defined as contrast of The Prince is another section of the thesis. Story arc, sentences which used by characters, personal characteristics and thoughts of characters has been analysed in accordance with the The Prince and Utopia. How the machiavellian system of thought shape the characters has been revealed in the text which is combination of historicity and fiction.