Kur'an'da insanın serüveni
Journey of the human in the Qur'an
- Tez No: 472118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, insan, insanın serüveni, The Qur'an, the human, journey of the human
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Şüphesiz ki Kur'an-ı Kerim, insanlığa rehber olarak indirilen vahiy kaynaklı bir kitaptır. İnsanlığa bir rehber olarak gönderilmesinden dolayıdır ki, onun en temel konularından biri bizzat insan'ın kendisidir. İnsanın, kendini anlaması için“nereden geldiği”,“nerede bulunduğu”ve“nereye gideceğine”dair sorulara cevap vermesi lazımdır. İşte biz, bu çalışmamızda yukarıdaki soruların cevaplarını, Kur'an-ı Kerim'in ayetlerinden hareketle bulmaya çalıştık. Çünkü, Kur'an'ın muhtelif yerlerine serpiştirilmiş olan konuyla ilgili ayetler, bize, insanla ilgili kesin bir tanım vermemekle birlikte insan ve insanın serüveni ile ilgili genel bir tablo sunmaktadır. Bu sebeple, biz, Kur'an ayetlerini ve ayetlerinin yorumlarıyla ilgili belli başlı tefsirleri esas alarak, yaratılış öncesi, yaratılış olayı, dünya hayatı ve ölüm sonrası hayat şeklinde aşamalandırdığımız insan serencamını araştırmaya ve neticede Kur'an'daki insanın serüveni ile ilgili genel bir tablo ortaya koymaya çalıştık. Çalışmanın Giriş kısmında, tezle ilgili teknik konulara değinildikten sonra insan ve insanla ilgili diğer kavramların tahlili yapılmıştır. Birinci Bölüm'de, insanlığın yaratılış öncesi, vasıtasız ve vasıtalı olmak üzere Âdem'in ve neslinin yaratılışı, her iki yaratılışın aşamaları ve insanın yaratılış sebebi gibi konular işlenmiştir. İkinci Bölüm'de, insanoğlunun diğer varlıklardan üstünlüğü, Âdem'e isimlerin öğretilmesi, meleklerin Âdem'e secde etmeleri, ilk isyan, Âdem ve Havvâ'nın cennetteki hayatı, insanla şeytan arasındaki mücadele, cennetten sürgün, dünya hayatı, dünya hayatının özellikleri, insan hayatının merhaleleri gibi meseleler ele alınmıştır. Üçüncü Bölüm'de ise, âhiret kavramının tanımı, âhiretin diğer isimleri, âhiretle ilgili ayetlerin tahlili, ölüm hâdisesi, ölüm kavramının tanımı, ölümle ilgili ayetler ve diğer kavramlar, kıyamet, kıyametin tanımı, kıyametle ilgili ayetlerin tahlili, kıyamet koptuğu zaman kâinatın ve insanların durumu, kabir hayatı, kabirle ilgili ayetlerin tahlili, yeniden dirilme ve hesap günü konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, The Qur'an is the book that was revealed as a guidance for mankind. According to its revealing as a guidance especially for human being, one of its basic themes is the human. The human has to answer basic questions like“where did I come from?”,“where am I, now?”and“where am I going to?”, so that he can understand himself. Hence, we have tried to find out answers of that questions throughout The Qur'an verses. Because, although the verses which are situated in various places of The Qur'an, don't give us an absolute definition of the human, but they give us a general portrait of human and human journey. Thus, we've efforted to study and to present a picture of journey of human being which is including pre-creation era, process of creation, world life and the hereafter epochs. In the Prologue, technical subjects of the thesis have been studied, after, there has been made an alalysis of the term human and analysis of related terms. In the First Chapter, it's been mentioned about pre-creation era, direct (creation of Adam) and undirect (creation of Adam's offsipring) creations with their steps and about the main reason of creation of mankind. Then, in the Second Chapter of thesis, we've studied issues like superiority of human in the universe, teaching Adam the names, prostration of angels in front of Adam, the first rebellion, life of Adam and Eve in paradise, struggle of the human with the satan, banishment from the paradise, worldlife, features of worldlife and levels of human life. And lastly, in the Third Chapter, we've considered topics like definition of hereafter, the other names of hereafter, analysis of verses related to the hereafter, the death, definition of the death, the other names of the death and analysis of regarding verses, doomsday, definition and regarding verses, state of human and the universe during the doomsday, life in grave, study of concerned verses, resurrection and the day of reckoning.