Towards more sustainable sanitation: The case study of Kumasi Metropolitan Area, Ghana
Daha sürdürülebilir sanitasyona doğru: Kumasi Metropolis Gana örnek olay çalışması
- Tez No: 472119
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetersiz sanitasyon ve hijyen, sürdürülebilir sanitasyon, sürdürülebilir sanitasyon kriterleri, sanitasyon sistemleri, Inadequate Sanitation and Hygiene, Sustainable Sanitation, Sustainable Sanitation Criteria, Sanitation Systems
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezde sağlık, teknik, mali ve ekonomik ve çevre gibi bazı seçilen sürdürülebilir sanitasyon ölçütleri kullanılarak Gana Ashanti Bölgesi Kumasi Metropoliten Alanı'nda 2008-2015 arasında sanitasyon sistemindeki ilerlemeleri değerlendirme girişiminde bulunulmuştur. Çalışmada yetersiz sanitasyonla ilgili hastalıklar ve ölümlerin sayıları, su kaynakları üzerinde biyolojik oksijen talebi düzeyi, sanitasyon teknolojisinin sağlamlığı, Metropol'de sanitasyon yönetimi için tahsis edilen para miktarı ve ev tuvaleti inşa etme maliyeti gibi değişkenler ile ilgili veriler analitik olarak araştırılmıştır. Bu çalışma için veriler Güney Suntreso Devlet Hastanesi, Tafo Devlet Hastanesi, Kumasi Metropoliten Meslisi Atık Yönetimi Departmanı'ndan toplanmış ve betimsel istatistik yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada sürdürülebilirlik bakımından kentsel alanda sanitasyon sisteminde çok az ilerleme olduğunu öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to assess the improvements of sanitation system of Kumasi Metropolitan Area in the Ashanti Region of Ghana between 2008-2015, using some selected sustainable sanitation criteria; health, environment, technical, and financial and economic. The study critically investigates the data about variables such as the number of diseases and deaths associated with unsatisfactory sanitation, level of biological oxygen demand on water sources, robustness of sanitation technology, amount of money earmarked for management of sanitation within the metropolis as well as cost of building household latrines. Data for this study were obtained from South Suntreso Government Hospital, Tafo Government Hospital, Waste Management Department of Kumasi Metropolitan Assembly, WasteCare Associates, and were analyzed using primary descriptive statistical methods. The study suggests that there has been little improvement in the sanitation system within the urban area in terms of sustainability.