Kur'an'da insanın yaratılışının çağdaş tefsirler ve modern bilimler açısından karşılaştırılması
Comparison of human creation within the frame of contemporary commentaries and the modern sciences
  1. Tez No: 565719
  2. Yazar: MUSTAFA FURKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kronoloji, yaratılış, ilk insan, çağdaş yorumlar, modern bilimler, Chronological, creation, the first man, contemporary reviews, modern sciences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Dünya üzerinde yaşayan ilk insanın kim olduğu ve insanın kainattaki varlık serüvenin nasıl başladığı konusu geçmişten günümüze hep merak edilmiştir. Bu konuyla ilgili mitolojilerde, dinlerde ve felsefî düşünce kaynaklarında çeşitli bilgiler bulunmaktadır. Modern bilim dallarının gelişmesiyle onlarında ilgisini çeken bu konu, onları da çeşitli araştırmalara sevk edip âdeta bazı sırlarının açılmasını istemekte ve doğru bir şekilde anlaşılmayı beklemektedir. Bu çalışmada geçmişten günümüze bu cazibedar konuyla ilgili bilgiler ve bulgular kronolojik bir bakışla yansıtılmıştır. Hususan bu konu ve onunla yakın alâkası olan konular, özellikle İslâm dininin ana kaynağı Kur'an'dan âyetler ışığında yine kronolojik bir düzen içerisinde tahlil edilip açıklanmaya gayret edilmiştir. Ayrıca günümüzde aktüel açıdan bu konuyu ele alan çağdaş düşünürlerin ve çağdaş müfessirlerin görüş ve açıklamaları bu çalışmada ön plana çıkarılarak, bunların Kur'an, hadis ve tefsir disiplini içerisinde detaylı düzeyde değerlendirilmesiyle bu konuya olumlu veya olumsuz katkıları gösterilmeye çalışılmıştır. Ayrıca modern bilimlerin son zamanlarda kâinatı ve insanı daha detaylı incelemesi sonucunda yaptığı bazı keşiflerin ve ulaştığı sonuçların bu konuyu aydınlatmadaki önemli katkılarına dikkat çekilmiştir. Bunların özellikle Kur'an'ın bu konuyu aydınlatmada yer verdiği bilgilerle ne derece uyumlu olduğu gösterilerek Kur'an'ın mu'cizeliğine bir kez daha şahit olunmuştur. Böylece ilk insan Âdem'in topraktan, eşi Havva'nın Âdem'den, diğer insanların anne karnında nutfeden, alakadan, mudgadan yaratılışını anlatan Kur'an âyetlerinin sahibi Allah Teâlâ'nın aynı zamanda kâinat kitabının ve insan kitabının hakiki yazarı olduğu da anlaşılmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the first human being on earth and the beginning of the human adventure in the universe has always been a wonder from past to present. There are various information about this topic in mythologies, religions and philosophical thought sources. with the development of modern sciences, This attracts the attention of scientists and leads them to various researches as if they demand the opening of some secrets and this topic expects to be understood correctly. In this study, the information and findings related to this attractive subject from the past to the present are reflected in a chronological perspective. This subject and the issues that are closely related to it has been tried to be analyzed and explained in chronological order especially in the light of the verses the of the Qur'an, the main source of Islamic religion. In addition, the views and explanations of contemporary thinkers and contemporary commentators, who are currently considering this issue, have been highlighted in this study and their positive or negative contributions to this subject have been tried to be shown in detail within the frame of the Qur'an, hadith and tafsir discipline. In addition, it has been pointed out that some discoveries that modern sciences have recently made as a result of the in-depth study of the universe and human beings and their conclusions have made important contributions to illuminate this issue. Especially the fact that Qur'an is compatible with such topics in terms of that it illuminates them shows the miraculousness of Qur'an. Thus, it is understood that Almighty God, the Owner of the verses of the Qur'an which tells that the first man Adam was created from earth and Eve from Adam and other humanbeings are created in the womb of mother is also the real author of the book of universe and human.